Тьнкости при боядисването
|
|
mom4i74 | Дата: Неделя, 10.06.2012, 15:28:43 | Message # 1 |
Джудан (10)
Град/Държава: Sofia, Sofiya/Bulgaria
Група: Приятели
Съобщения: 2166
Статус: Офлайн
| Понеже от много време имам желание да се науча да боядисвам както се научих и да заварявам сьм рещил да си купя компресор ,пистолет и другите принадлежности и да се уча на мойта кола. Боята е толкова изгоряла че няма как да я загрозя повече а и на цената на едно цялостно боядисване ще си набавя нужното оборудване което ще си избие само парите а и после ще си взема гайковерт и пневматична тресчотка за улеснение при работа по колата. Комресор италяянски на ABAC с 100 л бутилка и 320 Л/минута дебит е около 1000 лв а хубав пистолет е около 350 лв. Ето и статиите и клиповете :
Тънкости при боядисването с пневматичен пистолет Настройка и работа с бояджийски пистолет Демонстрационно видео - SATA
HONDA PRELUDE 5,97, H22A5,4WS
Редактирано от eDaniel - Неделя, 10.06.2012, 16:00:21 |
|
| |
Garfi | Дата: Неделя, 10.06.2012, 17:17:50 | Message # 2 |
just driver
Град/Държава: Grindavík/Iceland
Съобщения: 2104
| Тези умения се добиват с практика, има тънкости които трябва някой да ти покаже.
|
|
| |
mom4i74 | Дата: Неделя, 10.06.2012, 17:31:55 | Message # 3 |
Джудан (10)
| Имам приятели които ще ми покажат за какво става вьпрос а практиката ще бьде вьрху Прелюда и стените на гаража:) В линковете които сьм дал се показват основните тьнкости над които трябва да се работи. Бьрзо схващам и придобивам усет кьм всичко така ще се науча. И да се изложиме ще има поправителни така че няма проблеми.
Редактирано от mom4i74 - Неделя, 10.06.2012, 17:34:15 |
|
| |
Mkilla | Дата: Неделя, 10.06.2012, 23:57:16 | Message # 4 |
5th gen F20A4
Град/Държава: Sofia, Sofiya/
Съобщения: 2171
| Аз съм много ЗА такива начинания и евала за което ако си решил сам да го правиш.Интересувах се скоро за компресори и пистолети , защото и аз съм решил в даден период от времето да си набавя тези инструменти.Трябва ти min.100 литра компресор защото няма да имаш дебит при по-малки литри.До колкото четох ( поправете ме ако греша ) пистолета иска дебит от 200-300 литра в минута при мин.4 бара което значи , че при 100 литров компресор няма да можеш да боядисваш повече от 25-30 секунди след което трябва да спираш или рискуваш да станат едри капките при ниско налягане в момента на вдигане на компресора.Поне това съм прочел а така ли е вече е друга бирата но все пак както казваш Момчи кефа е нечовешки да знаеш , че сам си си направил нещата Другото което сигурно си го помислил е помещение в което да няма прах , да не бъде нито прекалено студено нито много топло и работата с китове/филери/шкурки и тн..но няма невъзможни неща !!:)
Honda Prelude 5th gen F20A4 - sold Honda Civic FN2 Type R - now Honda Civic Aerodeck - now
Редактирано от Mkilla - Понеделник, 11.06.2012, 00:07:00 |
|
| |
Garfi | Дата: Понеделник, 11.06.2012, 00:44:09 | Message # 5 |
just driver
| Трябва да си доста напреднал за да боядисваш 25 сек. непрекъснато и определено не е работа за всеки. Имам наблюдения над способностите на Момчи и бих казал, има някакъв шанс. Също така препоръчвам на начинаещ да не се хвърля на цяла кола.
|
|
| |
eDaniel | Дата: Понеделник, 11.06.2012, 01:27:21 | Message # 6 |
CULTIST 4G BB2 H22A MT
Група: Администратори
Съобщения: 3030
| Айде стискаме палци на Момчи, ама като знам с колко свободно време разполога и как все по-малко време ще има
プレリュード 夢のカ
|
|
| |
Mkilla | Дата: Понеделник, 11.06.2012, 01:39:26 | Message # 7 |
5th gen F20A4
| Garfi , хора с 5ти клас образование боядисват коли и не са въобще толкова сръчни колкото си мислиш:) С желание и упоритост доста неща с постигат
Honda Prelude 5th gen F20A4 - sold Honda Civic FN2 Type R - now Honda Civic Aerodeck - now
|
|
| |
Daywalker | Дата: Понеделник, 11.06.2012, 01:55:53 | Message # 8 |
Сандан (3)
Град/Държава: Blagoevgrad/Bulgaria
Група: Напреднали
Съобщения: 45
| Боядиасването на коли и като цяло боядисването според мен не е кои знае каква философия и като повечето занаяти се учи с практиката. За да бъде един автомобил пребоядисан добре - без забележки (да се скрие всяка една точица и драска, която е имало преди манипулацията), да няма течове, да не се появи така нар. "портокалов ефект" (когато колата изглежда буквално като кората на портокал), освен гореописаните от Mkilla условия - помещение без прах, с нормална температура, според мен човекът, който ще боядисва трябва да бъде преди всичко маниак, да обича работата си (или в случая колата си), да бъде в известна степен педант, при всички случаи това не е работа за някой мърльо, повърхностен човек, който гледа да отбие номера. Такъв "мърльо" може да е нищо повече от т. нар. от мен "селскостопански работник", смисъл да боядисва трактори, москвичи, жигули, общо взето коли за непретенциозна клиентела, която определено не държи на външния вид на колата си, а просто иска да се придвижи с нея от точка А до точка Б Прелюда обаче е маниашка кола и определено такъв "мърльо" не бива да се докосва до нея. По-добре човек да чете, да се учи и сам да пребоядиса колата си, отколкото да я даде на някой идиот. Друг вариант е да се довериш на някой доказан майстор, но в крайна сметка както си го направиш сам - никой няма да ти го направи, а и тука говорим за удоволствието от цялата работа. Така че евала mom4i74! Напълно те подкрепям и ти желая успех в начинанието! Малко е кофти човек да се учи на собствената си кола, но ще се справиш Хубаво е освен клипчетата да погледаш и на живо някои добър майстор как действа, ако имаш възможност Added (11.06.2012, 01:55:53) --------------------------------------------- Само да добавя, че подготовката на колата е най-важна и представлява по-голямата част от работата, пръскането с компресора е 1-2 часа.
|
|
| |
mom4i74 | Дата: Понеделник, 11.06.2012, 05:23:32 | Message # 9 |
Джудан (10)
| Тия пистолети на SATA работят на 2 атмосфери ама не ми пречи да погледна за компресор с малко по голям дебит на производителност. Дано да се класирам до октомври месец покупката на обурудването защото иначе падат темперетурите и ще се боядисва до година. А Дани наистина нямам време ама ако трябва ще излезна отпуска за да я боядисам.
|
|
| |
aλexandro | Дата: Понеделник, 11.06.2012, 08:08:47 | Message # 10 |
Хачидан (8)
Град/Държава: Vratsa/Bulgaria
Група: Редактори
Съобщения: 693
| Добре си се насочил. И аз съм запален на тази тема от много отдавна, но времето никога не стига. Ако искаш да се учиш преди да започнеш, може да ползваш скутери за практика. Много са подходящи Наистина е добре да погледаш някои майстор, но според мен първо пръскай малко сам и тогава като гледаш ще разбереш какво точно да гледаш. За човек, който никога не е държал пистолет е трудно да забележи "тънкостите". Намери си някой мотор, скутер, входна врата и т.н. и започвай
|
|
| |
mom4i74 | Дата: Понеделник, 11.06.2012, 11:34:32 | Message # 11 |
Джудан (10)
| Тьнкоста сьм я забелязвал в това кога покрива и кога почва да се налива и тьнката граница от наливането до стичането. За това сьм гледал че практикуват пьрвата рька сьвсем леко колкото да роснат боята и така втората рька може по смело да се налива с по малка вероятност да стече. Гледал сьм сьщо как се оправя стекла боя. След няколко дена като стегне окончателно лака се нанася кит вьрху стеклата се боя. Кита служи като контрола когато се шлайфа да не се стигне навьтре в лака. Изчезнели кита значи сме до лака и се спира. Стеклото е вече на едно ниво с останалата равнина без изтьняване на лаковото покритие. След това само се полира. Това сьм го гледал от моя майстор който е много добьр .
|
|
| |
Garfi | Дата: Понеделник, 11.06.2012, 16:49:06 | Message # 12 |
just driver
| Mkilla, ако ръцете са ти завряни в ануса ако ще и пет научни степени да си защитил няма да станеш по- сръчен от тоя с 5-ти клас на който му идва от вътре.
|
|
| |
Mkilla | Дата: Понеделник, 11.06.2012, 17:04:37 | Message # 13 |
5th gen F20A4
| Garfi добре ме разбра какво исках да кажа, няма нужда да спорим Ако човек не е с отрицателен коефициент на интелигентност и има лява и дясна ръка а не 2 леви няма причина поради която да не се научи да боядисва.Daywalker е описал всичко като последното което е написал наистина е най-важно а именно подготовката Наистина е друго да дадеш на някой добър бояджия пари и да забравиш но кефа сам да си направиш нещо е несравним а и парите които се дават на професионалист не са малко.Ще дам снимка на боядисана задна броня скоро , че съм дал на познат бояджия да я направи.Той примерно е невероятен бояджия и колорист.Никога не можеш да познаеш кой детайл е боядисан независимо от старостта на колата.Имам и няколко клипчета на един пичага как боядисва със спрей цял детайл и става все едно е правен с пистолет но това вече е професионализъм и много много практика.
Редактирано от Mkilla - Понеделник, 11.06.2012, 17:08:38 |
|
| |
Garfi | Дата: Понеделник, 11.06.2012, 19:30:02 | Message # 14 |
just driver
| Ти се правиш че не ме разбираш и затова ще ти го кажа още по разбираемо. Не всеки който може да кара колело може да стане часовникар!
|
|
| |
eDaniel | Дата: Понеделник, 11.06.2012, 19:50:09 | Message # 15 |
CULTIST 4G BB2 H22A MT
Група: Администратори
Съобщения: 3030
| Ще ми хареса сега Mkilla-та и mom4i74 да станат профи бояджии и да те видим тогава с твоите теории
プレリュード 夢のカ
|
|
| |