Смяна на стъкло на странично огледало
|
|
eldesa | Дата: Вторник, 04.12.2012, 19:11:42 | Message # 1 |
Джудан (10)
Град/Държава: /Bulgaria
Група: Приятели
Съобщения: 1207
Статус: Офлайн
| Днес смених спуканото ми странично огледало с дълго отлежаващите, закупени с подгряване Ето нагледно как го направих: Необходими инструменти:
Натискаме огледалото, за да се отвори максимално в задния край.
Поглеждаме през отвора и виждаме, че вътре има три ябълки със зегерки които държат пластмасовата част на огледалото.
За по- лесно изваждане на пластмасовата планка от ябълките с отверка сваляме зегерките надолу към основната част на огледалото Разглобяването на ябълковидните връзки става най- лесно, като се започне от най- голямото (средното), след това страничното и накрая това, което движи огледалото нагоре- надолу. За средното използвайте плоска отверка, като лост първо от едната страна после от другата, като я зацепвате в процепа на връзката и въртите. След като е разглобите с внимателно дърпане освобождавате другите две съединения.
По този начин отделяте пласмасовата планка с огледалото останалата част
Редактирано от eldesa - Сряда, 05.12.2012, 15:02:52 |
|
| |
eldesa | Дата: Вторник, 04.12.2012, 19:35:35 | Message # 2 |
Джудан (10)
| След като сме извадили пластмасата започваме да я загряваме с пистолет за горещ въздух, за да може лепилото и пластмасата да станат еластични и да разделим стълото от пластмасовата основа.
Внимавайте да не стопите пластмасата !
Ако е необходимо загрявайте по няколко пъти и използвайте отверка или нож за да прережите лепилото. Пазете ябълковидните съединения , нагрявайте по- далеч от тях главно в периферията на огледалото.
Редактирано от eldesa - Вторник, 04.12.2012, 20:59:05 |
|
| |
|
|
eldesa | Дата: Вторник, 04.12.2012, 20:16:59 | Message # 5 |
Джудан (10)
|
След като сме запоили кабелите сглобяваме ябълковидните съединение с внимателно натискане по периферията на пласмасата (първо средното голямо и после малките ).
Редактирано от eldesa - Вторник, 04.12.2012, 20:17:46 |
|
| |
eldesa | Дата: Вторник, 04.12.2012, 20:18:32 | Message # 6 |
Джудан (10)
|
Благодаря на batkosio, който ми даде насоки преди месеци как да го извърша, но сега му дойде времето Така съм го направил, дано постът да е полезен на всеки, който му се наложи. Сега остава да пусна отоплението на огледалата.
Редактирано от eldesa - Вторник, 04.12.2012, 20:51:39 |
|
| |
Garfi | Дата: Вторник, 04.12.2012, 20:41:59 | Message # 7 |
just driver
Град/Държава: Grindavík/Iceland
Съобщения: 2104
| Перфектно! Мислех си, че ще е зор с поастмасата около огледалото, но явно омеква достатачно. Така, като гледам май най-сложното от всичко ще е прокарването на кабелите към купето.
|
|
| |
eldesa | Дата: Вторник, 04.12.2012, 20:46:33 | Message # 8 |
Джудан (10)
| Вземай огледало и идвай да го сменяме става за около 1 час
|
|
| |
nightfighter | Дата: Вторник, 04.12.2012, 21:44:15 | Message # 9 |
4G H22A 4WS MT
Град/Държава: Plovdiv/Bulgaria
Съобщения: 2035
| Браво колега,хубава и полезна тема!
|
|
| |
Mkilla | Дата: Четвъртък, 06.12.2012, 01:29:54 | Message # 10 |
5th gen F20A4
Град/Държава: Sofia, Sofiya/
Съобщения: 2171
| Браво за темата !:) Много добре описано всичко от-до и най-вече полезно инфо за всеки от нас.
Honda Prelude 5th gen F20A4 - sold Honda Civic FN2 Type R - now Honda Civic Aerodeck - now
|
|
| |
eldesa | Дата: Събота, 07.09.2013, 11:00:34 | Message # 11 |
Джудан (10)
| Идва зимата и вече бе време да свържа нагревателите на огледалата.За да не разпробивам куплунга на вратите за да прекарвам кабели закупих от колегата ggushterov комплект букса за вратата.От нея извадих пиновете , поставих ги на новите кабели и ги наредих на моите букси на двете врати.По този начин сега вратата ако се налага мога да е свалям и няма да ми пречат кабели (само откачам буксата).Реденето на пиновете в буксата е лесно.Най трудно (както и е казал Garfi по горе ) е прекарването на кабелите в маншончето м/у купето и вратите.Но и там му намерих начина .Откачате маншона от двете страни и от вратата към купето (обратното е много по трудно) прекарвате мек тел (аз използвах руски тенол за запояване за да не скъсам маншона) докато опре в горната част на маншона.След това запретвате (обръщате) горната част на маншона и изваждате тенола да се показва малко.От към вратата закачате 1 кабел и го изтегляте с тенола през маншона.Този кабел ще ни послужи за изтеглянето на другите кабели (той само заменя тенола защото той е много слаб и при изтеглянето може да се скъса).Премахваме му изолацията от към вратата около 2 см .Премахваме изолацията и на кабелите които ще прекарваме през маншона и ги запояваме към кабела за изтегляне.После просто издърпваме и кабелите са прекарани в маншона и с това трудната част свършва .прекарваме кабелите в купето и очакват по нататъшно свързване,монтираме си маншона към вратата и купето и всичко си е оргинално. Оригиналната схема за свързване е много лесна,но аз си направих моя която по нататък ще претърпи промяна , когато определя колко време искам да ми работи нагревателя на огледалата и как да се управлява (с реле за време или с термо датчик).Сега е наравих така вместо с копчето да захранвам направо нагревателите аз управлявам реле което подава захранване към огледалата.Това го направих с цел освен за предпазване на бутона за подгряване на огледалата ( от евентоално претоварване ),то и за промени който ще направя в бъдеще .За да се предпазя от нежелано включване на огледалата и тяхното забравяне(особено през лятото), напрежението което им подавам 12V го взех след релето за подгряването на задното стъкло и чрез релето което управлявам с бутона го прехвърлям към огледалата.С това се застраховах че и да натисна без да искам бутона за огледалата няма напрежение на тях докато не натисна копчето за подгряване на задното стъкло. Все пак и двете системи ни трябват зимата , но по този начин на свързване мога да ползвам самостоятелно подгряването на задното стъкло ,а огледалата само за времето колкото искам да ми греят. Ами общо взето това е .Работа за 2-3 часа е свърших за 2 дена , поради достата ровене по инсталацията на автомобила и схемите , ама така е като правиш нещо за първи път. За да не си играя и друг път с прекарване на кабели си прокарах по 3 резервни(за всяка врата) ,които си седят в купето и вратите и чакат какво ще ми реши главата за тяхата реализация п.п. Благодаря на Garfi за изненадващия подарък , който ми направи та стартира проекта ,а ...... аз обичам подаръците , ама много особено когато са в точното време
Редактирано от eldesa - Неделя, 08.09.2013, 16:17:36 |
|
| |