S light на таблото Прелюд 4г. 2,3i Х23 автоматик
|
|
Balkan-Kawai | Дата: Петък, 04.07.2014, 03:20:04 | Message # 1 |
Годан (5)
Град/Държава: Sofia, Sofiya/Bulgaria
Група: Напреднали
Съобщения: 135
Статус: Офлайн
| Здавейте,
Знам, че в БГ не се тачат много автоматичните скоростни кутии, особено по такива коли. Все пак аз ги харесвам и съм щастлив собственик на Прелюд 4г. 2,3i Х23 1993. Надявам се да имате мнение от опит по следната случка, защото си изкарах акъла
Тази вечер, като се прибирах от работа след около километър два започна да ми мига лампичката S на таблото (свети постоянно, когато е пуснат спортен режим на скоростите) и малко след това светна и лампата за 4WS-а. Така изглежда по принцип http://prntscr.com/3z6dv2
Скоростите се държаха нормално и за това карах така до нас. Паркирах колата, изключих. Малко след това пак я запалих и направих едно кръгче в квартала (300-400м). Всичко беше отново нормално, нищо не светна, нищо не мигна, 4WS-а също си работеше.
Мяркал съм някъде в английски форум, че S лампичката почва да мига, когато скоростната кутия трябва да се обслужи. Аз, обаче съвсем скоро и смених маслото със такова, каквото е по техническа спецификация - DEXTRON II само, че е на Mobil. Там говореха обаче, че това идвало май от сензора за температурата на охладитената течност. Което на мен ми изглежда логично след, като оня ден почти не прегря Газаджията защо да не забрави да ми долее литър и половина антифриз, но това е друга тем...
Само масло за хидравликата Honda PAS не можах да си намеря, но това едва ли има общо. Има ли друго нещо за обслужване по тези скоростни кутии евентуално и каква ли е връзката и с лампата на 4WS-а? Скоро свалях компа на 4WS-а и възстанових само спойките, както е описано в една друга тема тук - от тогава работи. Задната ми рейка хлопа, но едва ли и това има нещо общо. Скоростната кутия само ме притеснява. Идеи?
|
|
| |
Balkan-Kawai | Дата: Петък, 04.07.2014, 03:40:23 | Message # 2 |
Годан (5)
| Забравих също да спомена, че ми се стори по едно време, че километража не работи. Стрелката стоеше на нула, за сметка на това пък оборотомера си работеше. Не съм сигурен, обаче тъй като малко след като се загледах при тръгване от светофар стрелката на километража се вдигна.
|
|
| |
batkosio | Дата: Петък, 04.07.2014, 13:53:39 | Message # 3 |
BKDM
Град/Държава: Varna/Bulgaria
Група: Поддръжка
Съобщения: 915
| При проблем със спийдсензора, е логично описанието ти. Ако бе карал още, щеше да ти светне и CEL. Карай и наблюдавай внимателно контролните лампи, както и поведението на кутията.
П.П. Нямаше да имаш и ВТЕК. ЪЪ, ти и сега нямаш
|
|
| |
Balkan-Kawai | Дата: Петък, 04.07.2014, 18:16:33 | Message # 4 |
Годан (5)
| Хах да! Аз и сега нямам ВТЕК, прав си, но и нарочно търсех точно този двигател и тази скоростна кутия доста дълго време.
Дано наистина да е спийд сензора, а не скоростната кутия, оба4е.
Днес запалих, покарах 3-4 минути, първо започна да мига S лампата на скоростите, малко след това светна и лампата на 4WS-а, а не CEL. точно всъщия момент и километража остана на 0 км/ч в движение. На следващия светофар тръгна пак и работи май от време навреме, но ми се струва че не е точен и май тръгва да вдига стрелката чак като подмина 10-20 км/ч.
Ако рестартирам колата, пак всичко работи. Предполагам за кратко. Маслото на скоростите проверих, там си е и още розовее. Скоростите май си работят като преди - остарявам преди да смени от първа на 2ра при 3000 и после вси4ко си е наред, при 2500 сменя.
Наследих китайска аларма с имобилайзер, на която и заминава релето и скоро ще я мяхна, но възможно ли е от това да е проблема?
Повечето форуми, които четох снощи цяла нощ говорят за смяна на VSS, но при тях мига D3 и някоя друга лампа от ECU светва. Само в един пишеше за мигащ S light и пича си е решил проблема със смяна на сензора за температурата на охладителната течност.
Според вас мога ли да продължаванм да я карам така тази кола, дори на дълъг път със нормална извънградска скорост или да я иммобилизирам за сега. Някой може ли също така да ми обясни как точно да разчитам какъв ерър код има предвид тоя първичен комп?
|
|
| |
nightfighter | Дата: Петък, 04.07.2014, 20:39:02 | Message # 5 |
4G H22A 4WS MT
Град/Държава: Plovdiv/Bulgaria
Група: Приятели
Съобщения: 2035
| По описаните така от теб симптоми, аз бих се насочил към VSS сензора.Защо не направиш теста с кламера(на двупиновата букса завираш един кламер и броиш миганията на лампата) и да видиш коя грешка ти дава ЕКУ-то?
|
|
| |
Balkan-Kawai | Дата: Петък, 04.07.2014, 21:35:52 | Message # 6 |
Годан (5)
| Добре! Резултата от джъмп уайър теста е следният: Позагрях я до работна температура, спрях. ръгнах кривия кламер в синята букса в краката ми и дадпх на контакт. За моя изненада не мигаше CEL, а 4WS лампата:
- 4WS 3 дълги+4 къси мигвания, после пак 3 дълги+4 къси мигвания и накрая 4 дълги+4къси мигвания и накрая почва да пресветва супер бързо поне 10-15 супер къси мигвания, ако не и повече от 15, но не успявам да ги преброя. Предполагам това е един или три кода: 34, 34, 44, над 10-15
S лампата за скоростите в същото време време мига с равномерни 4 къси мигвания. Ако това е индикатор предполагам код 4
Има ли нужда да се притеснявам сериозно или подмяна на VSS сензора и хлопащата задна рейка ще решат проблема? Нямам сервизна книжка и не знам до колко мога да вярвам на постове винтернет, така, че ако някой може да помогне... А някой има ли снимки къде точно се намира този VSS, до колкото знам някъде отдолу върху скоростната кутия? Тези сензори лесно ли се намират на пазара тук и каква е цената, знаете ли?
Редактирано от Balkan-Kawai - Петък, 04.07.2014, 22:28:39 |
|
| |
Balkan-Kawai | Дата: Петък, 04.07.2014, 23:51:57 | Message # 7 |
Годан (5)
| Ха!
Code [IMG]http://techautorepairs.com/images/dtctransmission.gif
Редактирано от Balkan-Kawai - Събота, 05.07.2014, 00:58:18 |
|
| |
Balkan-Kawai | Дата: Понеделник, 11.08.2014, 18:46:21 | Message # 8 |
Годан (5)
| Така,
Да споделя за колегите автоматаджии като мене. Смених Спийд сензора, покарах известно време. Не е светвала С лампата на автомата и не е спирал да работи километража ми след смяната. Ето още няколко полезни кода, които успях да изровя свързани с диагностиката идваща този тип скоростна кутия: Преполагам темата е приключена. Надявам се не се налага на никой
|
|
| |