Forum moderator: ZAPPA, NSBOP, batkosio  
Борба с ръждата по задните вежди
VIPER-CHДата: Четвъртък, 15.08.2013, 21:19:57 | Message # 16
BIKER

Град/Държава: Sliven/Bulgaria
Група: Приятели
Съобщения: 4176
Статус: Офлайн
Много точно!Най много 3-4 год и то зависи къде се кара и държи.

"Човек преживява повече за 5 минути на мотор , отколкото някои за цял живот "-Бърт Мънро

eldesaДата: Четвъртък, 15.08.2013, 21:54:44 | Message # 17
Джудан (10)

Град/Държава: /Bulgaria
Съобщения: 1207
Quote (ggushterov)
Човек пазя ти веждата но е толкова крива че чак няма да повярваш като я видиш
ще намерим други :D здраве да е alco

GarfiДата: Четвъртък, 15.08.2013, 23:32:57 | Message # 18
just driver

Град/Държава: Grindavík/Iceland
Съобщения: 2104
mom4i74,  за съжаление миниума вече не се продава свободно и въпреки това мисля, че знам едно място от където може да се купи. За него знам, че практически е неразтворим освен в стомашните киселини и затова е опасен за здравето. Представлява прахообразно вещество с оранжев цвят, безира с който се забърква в някакво (забравил съм какво точно) съотношение се ползва чисто и просто за носител. Безира дава възможност да нанесете и задържите миниума за метала. Казват даже, че дори е по-добре да има малко ръжда в/у метала за да се получи някаква реакция с миниума и да се запечати. Основния проблем е, че безира почти не изсъхва и седи малко мазно, което не е добре за по нататачно обработване с боя. В подкрепа на написаното горе ще кажа, че в нас до скоро имах едни парапети на терасата намазани с миниум и безир на възраст 25+ години с леки ръждици по тях.

VIPER-CHДата: Четвъртък, 15.08.2013, 23:44:43 | Message # 19
BIKER

Лелеее,колко бомбички съм спретнал като келеш с този миниум и сребърен бронз на прах :D
пп.Хубава тема,засягаща често феновете

"Човек преживява повече за 5 минути на мотор , отколкото някои за цял живот "-Бърт Мънро

persssiДата: Петък, 16.08.2013, 23:52:12 | Message # 20
Хачидан (8)

Град/Държава: Sofia, Sofiya/Bulgaria
Съобщения: 549
Ръждата е електрохимичен процес, при който металът оксидира при контакт с вода или кислород. При него желязото отдава електрони към кислорода. Процесът може да се ускори при наличието на електролити, какъвто в случая с колите се явява солта, с която зимата третират пътищата. По точно описание може да прочетете тук:
http://en.wikipedia.org/wiki/Rust
или на 10000 други места в нета.

За да се предпази металът от оксидиране се използват различни способи, като поцинковане, галванизиране и т.н. и всички те са свързани с полагането на защитен слой върху метала.

Моите скромни познания по химия и разбиране на процеса, ме карат да мисля, че не толкова перфектното почистване "до здраво" и изрязване на всяка ръждива частица са важни, колкото изолирането на процеса, а именно изолиране на достъпа на вода или влага. Начините, по които обикновено се борим с ръждата са, механично изграждане на защитен слой с боя, боди или друго, защото поцинковане изцяло или галванизиране на старите автомобили в нашите условия би било доста трудно.

Ако разсъжденията ми са правилни, много ама много важно би било качеството на покритието (боята), която се полага върху метала и теоретично дори ако боядисаме ръждиво парче желязо, ако боята е достатъчно добра и не допусне проникването на влага, процесът на ръждавеене би трябвало да спре.

От друга страна, дори да почистим перфектно всичко и да сменим примерно ръждясалите вежди с нови, ако не обработим и боядисаме добре и влагата проникне през боята, резултатът ще е временен. Според мен и това е причината, когато някой прави такива ремонти в България, след кратко време да се връща, както се казва от там, от където е тръгнал, защото тенекеджиите поради незнание или немарливост, не използват точните или достатъчно качествени продукти (основи и бои).

малко филмов материал:

Надявам се не ме разбирате грешно, защото не искам да правя реклама на продукта. Само споделям впечатления.

MkillaДата: Събота, 17.08.2013, 23:06:08 | Message # 21
5th gen F20A4

Град/Държава: Sofia, Sofiya/
Съобщения: 2171
Сашо , препаратите изглеждат обещаващо но според мен това е само маркетингов трик за жалост.Все пак дано имаш успех с крайната ти цел.Според мен вземи мерки там където нямаш все още ръжда а там където имаш...знаеш за мен най-правилното решение.Битума който си взел ми изглежда прекалено тънък което не значи естествено , че не пази но все пак ако ползваш някой ден част от продуктите на Цар Систем ще видиш защо ги хваля.Не правя реклама и нямам нищо общо с тези мазила а казвам от личен опит както и от видяно в/у Лада която си гние от завода.

Honda Prelude 5th gen F20A4 - sold
Honda Civic FN2 Type R - now
Honda Civic Aerodeck - now

MkillaДата: Понеделник, 23.09.2013, 15:32:26 | Message # 22
5th gen F20A4

Сашо , честно казано днес докато си пишехме с Момчи и гледах един от каталозите , видях че мога да внеса и ето това :

Ти за тези ли препарати говореше ? Ще видя цени и ще драсна по темата но като гледам представянето на снимките е уникално.Тоя маже някакъв варел и ръждата сама пада само с измиване.Не знам дали да вярвам или не....

P.S Цената на гела е 58.00лв а на 1 литър концентрат ( бутилката до гела в ляво ) е 60.00лв.Това е цената в чужбина без доставка до тук.
Приложени файлове: 3296673.jpg (214.0 Kb) · 5429955.jpg (214.6 Kb)

Редактирано от Mkilla - Понеделник, 23.09.2013, 15:44:00

rollinДата: Понеделник, 23.09.2013, 19:30:44 | Message # 23
Джудан (10)

Град/Държава: Pyrvomay/Bulgaria
Съобщения: 1271
А какво се прави като вече веждата липсва ? :D
Я кажете от какво може да се сложи вежда, че скоро ще се боядисва а не знам от каква кола да ползвам вежди?

0898 765 126 - Недко
www.caraudio-bg.com
Ground Zero BG във facebook

ggushterovДата: Понеделник, 23.09.2013, 19:32:14 | Message # 24
Кудан (9)

Град/Държава: Panagyurishte/Bulgaria
Съобщения: 1123
аз имам дясна здрава ако ти върши работа

rollinДата: Понеделник, 23.09.2013, 19:44:08 | Message # 25
Джудан (10)

И двете ми са за смяна, ама дясна здрава какво ще рече? Аз искам нови да сложа дето поне 3 години да не ги пипам...

0898 765 126 - Недко
www.caraudio-bg.com

VIPER-CHДата: Понеделник, 23.09.2013, 20:07:06 | Message # 26
BIKER

Че те направени(както трябва) ще държат поне 3 години.

rollinДата: Вторник, 24.09.2013, 01:01:07 | Message # 27
Джудан (10)

Фатката е, че липсват вече... а не искам от кит да ги правят.

0898 765 126 - Недко
www.caraudio-bg.com

aλexandroДата: Вторник, 24.09.2013, 10:32:48 | Message # 28
Хачидан (8)

Град/Държава: Vratsa/Bulgaria
Група: Редактори
Съобщения: 693
Можеш да вземеш предни вежди от BMW E36 (ако не бъркам точния модел). Не покриват цялата задна вежда на Прелюда (4 г), но за по-голямата част пасват идеално. Това съм го виждал да го прави fenabg от Дупница и имаше снимков материал в червения форум. За подробности най-добре да се обърнеш направо към него. Той беше описал също така и доста добра процедура, която прави преди боядисване, за да не се появява ръжда отново, но това беше преди години и вече съм забравил. 
Причината Прелюда да има проблем със задните вежди е конструкторско извращение и каквото и да се направи, там рано или късно пак се появява ръжда. Задния калник представлява нещо като сандвич от две ламарини, между които винаги ще се образува влага и корозията е неизбежна. Просто така си е направено купето. Не знам дали го обясних много добре.

MkillaДата: Вторник, 24.09.2013, 10:38:23 | Message # 29
5th gen F20A4

По-скоро при 4-та ген , при 5-та не знам да има този проблем.

GarfiДата: Вторник, 24.09.2013, 11:00:49 | Message # 30
just driver

Град/Държава: Grindavík/Iceland
Съобщения: 2104
Същото е!

Search:

Being second is to be the first of the ones who lose.

- Ayrton Senna

I have no idols. I admire work, dedication and competence.

- Ayrton Senna

Success is 99 percent failure.

- Soichiro Honda

We only have one future, and it will be made of our dreams, if we have the courage to challenge convention.

- Soichiro Honda

Some dream to escape reality, some to change it forever.

- Soichiro Honda

Wherever I go, everyone is a little bit safer because I am there. Whenever I return home, everyone is happy I am there.
Wherever I am, anyone in need has a friend. It's a better life!

- Robert L.Humphrey

It is difficult to understand the universe if you only study one planet.

- Miyamoto Musashi

Our greatest glory is not in never failing, but in rising each and every time we fail.

- Confucius

It does not matter how slowly you go so long as you do not stop.

- Confucius

When it is obvious that the goals cannot be reached, don't adjust the goals, adjust the action steps.

- Confucius

The only true wisdom is in knowing you know nothing.

- Socrates

A jug fills drop by drop.

- Buddha

Three things cannot be long hidden: the sun, the moon, and the truth.

- Buddha

Teachers open the door, but you must enter by yourself.

- Chinese Proverb

Soichiro Honda
Success is 99% failure.
Many people dream of success. To me success can be achieved only through repeated failure and introspection. In fact, success represents 1 percent of your work which results only from the 99 percent that is called failure.
Научете повече
Soichiro Honda