Quote (Garfi)
persssi, кажи и ти, има ли разлика в спирането?
Quote (mom4i74)
Ако се колебаеш дали да си смениш дисковете с 282 мм да знаеш че останеш доволен от разликата. Разликата е чувствителна . С 260 мм дискове бяха склонни кьм загряване при високи скорости и се зарудняваха при спиране. С 282 мм дисковете се усещаше сигурно и бьрзо спиране при всякакви ситуации. Тогава доста често карах колата извьнграско и за това имам доста впечетления от разликата.
Момчи е отговорил вместо мен. Съгласен съм с него, че има разлика и аз не съжалявам за смяната, защото апаратите с 260 мм дискове според мен са малки за тази кола. Въпреки малката разлика в диаметрите на диска, апаратите и накладките от Х22 или Х23 са доста по големи и триещата площ също. Надявам се и дисковете да не загряват толкова и да се кривят по трудно.
За съжаление, за мен разликата в спирането не е толков фрапираща, колкото очаквах и ако някой търси решение за писта или интензивно натоварване, може да помисли за апарати от Акорд Type R или спортни 282 мм дискове, примерно с керамични накладки или такива, пригодени за големи натоварвания.
Важно е и състоянието на всички компоненти, които ще се подменят и евентуално сервизиране може да подобри показателите.
При интензивно спиране от голямо значение са и задните спирачки и ако те не са в добро състояние (както май е при мен), каквито и спирачки да се монтират на предните колела, няма да помогне :).