• Page 1 of 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • »
Forum moderator: ZAPPA, NSBOP, batkosio  
Комфорт модул на ел. стъклата
GarfiДата: Сряда, 12.09.2012, 20:16:35 | Message # 1
just driver

Град/Държава: Grindavík/Iceland
Група: Приятели
Съобщения: 2104
Статус: Офлайн
Свързах един такъв комфортен модул за проба първо на шофьорското стъкло и има някои странични ефекти. Първо да кажа, че алармата ми (МАК 100 - някаква супер елементарна) няма сигнал за такъв модул и реших да взема сигнал от проводника, който дава минус на централното при заключване. Модула може да се направи да работи с плюс или минус според инсталацията на колата. Първоначално всичко работеше, заключвам колата и след две секунди се затваря стъклото.
Днес обаче забелязах два сранични ефекта.
- Както си карах колата и реших, че трябва да си отворя прозореца, натискам бутона до долу за да слезе стъклото автоматично, и то слиза но, след секунда чувам релето на модула и стъклото се затваря все едно съм включил алармата. Това се наблюдава само когато натисна бутона за сваляне на стъклото до долу т.е auto
- Колата е заключена, отключвам и чувам релето на модула, което се опитва да вдигне вече вдигнатото стъкло.

Този тип модули работят така:
- Независимо захранване 12v
- Маса
- Сигнал от алармата за заключена врата
- Единия от кабелите ( зависи от инсталацията ) м/у копчето и моторчето минава през модула.
- Кабел с означение ACC не знам за какво е но мисля, че е за + при подаден контакт

И така, заключваме колата, модула получава сигнал за това и вдига стъклото, стъклото се вдига до горе и спира в уплътнението си и моторчето се натоварва което се отчита от модула и той изключва.

В упътването на този модул пише, че алармата трябва да има специален сигнал. Възможно ли това да ме бъзика?
Какво общо има автоматичното спускане на стъклото със задействането на модула?

aλexandroДата: Четвъртък, 13.09.2012, 09:34:53 | Message # 2
Хачидан (8)

Град/Държава: Vratsa/Bulgaria
Група: Редактори
Съобщения: 693
Според мен се бърка точно защото си взел сигнал не от където трябва. При всички положения обаче трябва да тръгнеш от релето на модула и да разбереш кое му подава сигнал и защо. Трябваше да си купиш по-читава аларма (за 40-50 лв) и да щеше да го направиш просто с две релета, без модули.

GarfiДата: Четвъртък, 13.09.2012, 10:41:10 | Message # 3
just driver

Колата я взех с тази аларма, не съм я купувал отделно. Принципно с релета става ама как ще разбират, че стъклото се е затворило за да изключат? Тоя модул и той не е кой знае колко сложен, така че мисля че ще работи коректно. Ще му намеря сигнал, който е за заключване, непосредствено преди машинката на централното и мисля че ще стане. Проблема с автоматичното спускане на стъклото обаче не знам как ще го реша.

aλexandroДата: Четвъртък, 13.09.2012, 10:53:30 | Message # 4
Хачидан (8)

Сигнала от обикновените аларми (които нямат вграден комфорт модул) е с продължителност мисля към 20-30 секунди, след което релето изключва. Не следи за товар.

ПП: Аз имах предвид да смениш алармата с друга.

GarfiДата: Четвъртък, 13.09.2012, 11:30:07 | Message # 5
just driver

Не е добра идея това което казваш. Представи си че прозореца е затворен и заключиш колата и започват едни 20-30 сек. товар на моторчето и така всеки път когато заключиш колата с вдигнати стъкла.

aλexandroДата: Четвъртък, 13.09.2012, 14:44:04 | Message # 6
Хачидан (8)

Там идеята е ръчно да си ги вдигаш (задържаш единия от бутоните на алармата). А тези които са с вграден модул си следят за товара и нямат проблеми.

GarfiДата: Петък, 14.09.2012, 18:50:55 | Message # 7
just driver

Темата не е много интересна но все пак да напиша какво е развитието.
Това което мислех че ще оправя по-трудно се оказа неочаквано лесно.
Проблема с автоматичното спускане на стъклото е решен. Свързах кабела чрез който комфорт модула следи дали колата е на контакт, АСС кабела, който не бях сързал първоначално. Когато колата е на контакт модула става неактивен и не се бърка в работата на стъклата които пък работят както знаете само на контакт.

nightfighterДата: Събота, 15.09.2012, 17:04:20 | Message # 8
4G H22A 4WS MT

Град/Държава: Plovdiv/Bulgaria
Съобщения: 2035
Радвам се че си разрешил успешно проблема!Щях да ти пиша за това кабелче ACC,но късно видях темата, а през това време ти сам си открил проблема.Алармата ти не е лоша,и щом си работи няма нужда да я сменяш.При всички видове аларми управлението на стъклата става с подобен модул,който може да бъде за 2 или 4 стъкла,а това дали е вграден в един корпус заедно с алармата или е отделен няма никакво значение.Представлява 2 или 4 токови ключа , управлението им , и реленца за комутация на веригите.Модула не е скъп около 15-25лв струва,не си заслужава труда да се прави,само елементите ще струват повече от това.А стъклата, поне при моята кола не работят само когато си на контак,а и без контакт при условие че не си отворил вратата,същото важи и за шибидаха.След като веднъж вече отвориш вратата спират да работят без контакт.Все пак не знам дали това важи за всички Прелюди понеже моята е USDM и има някои разлики в ел.обзавеждането.
При повечето от по-новите модели коли вдигането на стъклата,централното и сума ти други неща стават с централен комфорт модул,там интегрирането му с не оригинална аларма не е чак толкова проста задача, но това вече е друга тема.

Редактирано от nightfighter - Събота, 15.09.2012, 17:06:38

GarfiДата: Събота, 15.09.2012, 17:20:43 | Message # 9
just driver

Благодаря за включването. Подозирах, че има какво да кажеш.
Остана да прокарам кабели и на пасажерската врата и съм готов с това.
Ако някой реши да си слага подобен модул може да си вземе такъв, който управлява четири стъкла и към свободните канали да свърже шибидах и ел. прибиращи огледала. Този модул мисля, че задейства всеки един от каналите си последователно, първо едното стъкло, след това второто и т.н

eDanielДата: Събота, 15.09.2012, 17:34:50 | Message # 10
CULTIST
4G BB2 H22A MT

Град/Държава: Sofia, Sofiya/Bulgaria
Група: Администратори
Съобщения: 3030
Добра идея :) Благодаря за информацията.

プレリュード 夢のカ

nightfighterДата: Събота, 15.09.2012, 19:47:50 | Message # 11
4G H22A 4WS MT

Quote (Garfi)
Остана да прокарам кабели и на пасажерската врата и съм готов с това.

Тук нещо ме притесни :) какви кабели да прекарваш и защо??? Модула обикновено се монтира в шофьорската врата(при повечето коли там са всички бутони за управление на стъклата) и всичко се връзва само там.Единствено трябва да пуснеш е +12 волта постояно,сигнала от алармата, и евентуално АСС (+12V през контактния ключ, не си спомням със сигурност имаше ли на конфорт модула,но с 95% сигурност трябва да има).
Твоя начин с отделни кабели до всяка врата е труден за изпълнение,и аз не виждам защо искаш да си отваряш толкова работа.В крайна сметка ако вече си намерил място на модула в купето и си го свързал, пусни още 2 кабела до шофьорската врата и свържи веригата за пасажерската врата там, това също е добър вариянт който ще ти улесни нещата ако за в бъдеще вземеш модул за 4 стъкла и си свържеш и шибидаха към него.
По принцип всички модули,(независимо за 2 или 4) вдигат стъклата последователно,само веднъж съм попадал на едно недомислено модулче което ги вдигаше едновременно.

Редактирано от nightfighter - Събота, 15.09.2012, 19:58:35

GarfiДата: Неделя, 16.09.2012, 10:26:41 | Message # 12
just driver

Няма за какво да се притесняваш :p Първоначалната ми идея беше такава, но в процеса на разгадаване на инсталацията на стъклата и факта, че трябва така или иначе да прокарвам кабели в двете врати и за други цели, реших модула да е под таблото.

GarfiДата: Понеделник, 16.09.2013, 21:44:26 | Message # 13
just driver

Стара тема, но още актуална за мен. Не откривам начин за връзване на модула само през шофьорската врата. Ако някой знае как точно се командва пасажерското стъкло от шофьорската врата да пише.

nightfighterДата: Понеделник, 16.09.2013, 21:55:57 | Message # 14
4G H22A 4WS MT

Ползваш кабелите които са на другото ключе което е за прозореца на пасажерската врата.Аналогично на това което си направил за шофиорската. Ако модула е за 4 прозореца и люка може да вържеш към него,но трябва 2 кабела да изкараш в купето,ако модула е в вратата.

eldesaДата: Понеделник, 16.09.2013, 23:03:45 | Message # 15
Джудан (10)

Град/Държава: /Bulgaria
Съобщения: 1207

да ама днес не отрихме тези кабели в шофьорската врата на кои пинове излизат на буксата :D .
Приложени файлове: 2591080.jpg (129.6 Kb) · 0514590.jpg (147.4 Kb) · 2927400.gif (165.5 Kb)

Редактирано от eldesa - Понеделник, 16.09.2013, 23:33:09

• Page 1 of 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • »
Search:

Being second is to be the first of the ones who lose.

- Ayrton Senna

I have no idols. I admire work, dedication and competence.

- Ayrton Senna

Success is 99 percent failure.

- Soichiro Honda

We only have one future, and it will be made of our dreams, if we have the courage to challenge convention.

- Soichiro Honda

Some dream to escape reality, some to change it forever.

- Soichiro Honda

Wherever I go, everyone is a little bit safer because I am there. Whenever I return home, everyone is happy I am there.
Wherever I am, anyone in need has a friend. It's a better life!

- Robert L.Humphrey

It is difficult to understand the universe if you only study one planet.

- Miyamoto Musashi

Our greatest glory is not in never failing, but in rising each and every time we fail.

- Confucius

It does not matter how slowly you go so long as you do not stop.

- Confucius

When it is obvious that the goals cannot be reached, don't adjust the goals, adjust the action steps.

- Confucius

The only true wisdom is in knowing you know nothing.

- Socrates

A jug fills drop by drop.

- Buddha

Three things cannot be long hidden: the sun, the moon, and the truth.

- Buddha

Teachers open the door, but you must enter by yourself.

- Chinese Proverb

Soichiro Honda
Success is 99% failure.
Many people dream of success. To me success can be achieved only through repeated failure and introspection. In fact, success represents 1 percent of your work which results only from the 99 percent that is called failure.
Научете повече
Soichiro Honda