Избор на летни гуми
|
|
degman | Дата: Сряда, 11.03.2015, 13:34:43 | Message # 1 |
Сандан (3)
Град/Държава: Sofia, Sofiya/Bulgaria
Група: Напреднали
Съобщения: 64
Статус: Офлайн
| Здравейте.
Дойде време да избирам летни гуми за колата. Понеже се отказвам от 17-те за лятото и минавам само на 15-ки с оригинални джанти поради доста причини, реших да се допитам кои гуми са за предпочитане. Спрял съм се на 2 модела, но приемам и други предложения. Изискванията са ми гумите да държат на спиране на сухо и мокро, искам да не са такива че да трябва да ги загрявам за 10 километра градско. За предпочитане е да са с по - твърд борд. Особено заради дупките по нашите пътища и поведението в завой. Но не искам и при загрята гума да спре да държи. Ако изобщо има такива гуми де :). Досега бях с много твърди 17-ки с някакви китайски гуми и на сухо и горещо време на магистрала с висока скорост е супер поведението на колата, но за градско каране и падне ли малко дъжд, и на по - ниска температура колата едвам спираше от 50км/ч да кажем, много пъти направо съм изтръпвал защото гумата направо си се пързаляше. Имаше приплъзване при нормално тръгване на мокро, да не говоря за недозавиването в завой. Така че твърда скапана гума не мисля да слагам никога повече. Та размера който искам да сложа е 205/55/15, с H23 съм. Не ми пука как ще изглежда колата, то е ясно че със 17-те изглежда как да го кажа по фийешън Но ми писна от криви джанти, да вози като каруца(със спортно окачване съм също), обиране на бордюри, притеснения за всяка една дупчица по пътя дали няма да направя балон или да пръсна джантата. А и гумите с които бях освен за писта(или за изхвърляне според зависи) явно за друго не стават.
Това е едната гума която съм си харесал:
Bridgestone Potenza RE002 - http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Bridgestone/Adrenalin-RE002.htm
Той е на цена 141лв.
Другата гума е:
Uniroyal RainSport 3 - http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Uniroyal/Rainsport-3.htm
Цената му е 146.39лв.
Ta почти съм решил да бъдат Bridgestone-а защото унирояла го дават много мека и бързо износваща се гума. Та ако някой има преки наблюдения или е карал с някоя от двете гуми да сподели как са най - вече на мокро. Пък ако ги е карал и спортно също ще е интересно. Размера е само този, не искам 195/60/15. Ще бъде какъвто го дават за колата
Другите ми варианти около и под тази цена са тези:
Fulda EcoControl HP - http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Fulda/EcoControl-HP.htm но според тестовете не е препоръчителна
Kumho KU31 - http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Kumho/Ecsta-KU31.htm
Но и двете нещо не ми харесват.
|
|
| |
NSBOP | Дата: Сряда, 11.03.2015, 14:18:06 | Message # 2 |
МВР НСБОП 4G BB2 H22A MT
Група: Поддръжка
Съобщения: 2055
| Аз имах Bridgestone Potenza Adrenalin RE002 и съм супер недоволен от гумите. Имаме и двама доволни от тях, така че избора си е твой. Само ще спомена, че RE002 се прави в Индонезия и Тайланд и явно има разлика в партидите защото няма как да има двама човека иначе на коренно различно мнение. Бях голям фен на Bridgestone< но за съжаление се изложиха страхотно с тази гума. Писах на всичките възможни представителства на марката с молба да им изпратя гумите за тест/анализ. Никакъв отговор. Тази гума има сцепление само и единствено на магистралата като карам с висока скорост. 5 минути след като слезна от нея и стават на камък... Не може лятото в най-голямата жега да не могат да загреят в градски условия.
Uniroyal-а е доста по-добър избор според мен. Може да видиш примерно и Dunlop Sport Maxx RT.
|
|
| |
degman | Дата: Сряда, 11.03.2015, 15:10:37 | Message # 3 |
Сандан (3)
| Точно целта е да не са добри само за магистрала. Унирояла ме притеснява това че четох как за 8к километра са се били изтъркали. Което е абсолютно неприемливо. А за тези които пиша аз унирояла са произход Франция, бриджа пише EU каквото и да означава това. И направо с мнението си ме хвърли в още по - голямо чудене......
|
|
| |
NSBOP | Дата: Сряда, 11.03.2015, 16:15:05 | Message # 4 |
МВР НСБОП 4G BB2 H22A MT
| Сега си направих труда да проуча. 90% от размерите на RE002 са от Тайланд или Индонезия. Има и от Унгария, но не можах да видя размер като за Прелюд от там.
|
|
| |
degman | Дата: Сряда, 11.03.2015, 16:39:16 | Message # 5 |
Сандан (3)
| Ами това имам EU са 205/55/15 от Диана. Твоите откъде бяха?
|
|
| |
NSBOP | Дата: Сряда, 11.03.2015, 16:43:02 | Message # 6 |
МВР НСБОП 4G BB2 H22A MT
| от Диана...
|
|
| |
degman | Дата: Сряда, 11.03.2015, 19:05:13 | Message # 7 |
Сандан (3)
| Значи освен да са някакви ментаци? Попаднах и на такова мнение за там точно. Ако парите не бяха проблем нямаше да ми пука ама всяка година да давам по толкова за нови гуми - дали за ментета(евентуално бриджа) или за това че са се изтъркали(унирояла)....... Дънлоп SPT Fastresponce e близо 189 лева което вече е много. Затова избора ми е между тези 4 модела които съм дал
|
|
| |
eDaniel | Дата: Сряда, 11.03.2015, 19:41:22 | Message # 8 |
CULTIST 4G BB2 H22A MT
Група: Администратори
Съобщения: 3030
| Аз не бих рискувал повече с този модел. И по 100 лв на гума да ми ги дадат (за 16-ки говоря) пак няма да ги взема.
プレリュード 夢のカ
|
|
| |
Garfi | Дата: Сряда, 11.03.2015, 21:00:04 | Message # 9 |
just driver
Град/Държава: Grindavík/Iceland
Група: Приятели
Съобщения: 2104
| А защо пропускате факта, че един модел гума се държи различно в различните размери?
|
|
| |
eDaniel | Дата: Сряда, 11.03.2015, 21:21:35 | Message # 10 |
CULTIST 4G BB2 H22A MT
Група: Администратори
Съобщения: 3030
| Трябваше да ти ги продам на теб тези гуми - друга песен щеше да пееш сега.
プレリュード 夢のカ
|
|
| |
Garfi | Дата: Четвъртък, 12.03.2015, 00:13:47 | Message # 11 |
just driver
| Ще ми продава той! Ако продължават да ми удрят колата на всяко второ изкарване ще има гуми нанайси!
|
|
| |
degman | Дата: Четвъртък, 12.03.2015, 21:33:17 | Message # 12 |
Сандан (3)
| Интересно че засега само тези които не са харесали гумите писаха Хората дето са доволни(поне двамата от мнението на @NSBOP) няма ли да напишат нещо и те
Унирояла едно мнение не прочетох че не се изтъркват нормално бързо. Всеобщото мнение е, че се износват няколко пъти по - бързо отколкото е нормално
Редактирано от degman - Четвъртък, 12.03.2015, 21:35:42 |
|
| |
donvini | Дата: Петък, 13.03.2015, 14:39:51 | Message # 13 |
Нанадан (7)
Град/Държава: Varna/Bulgaria
Съобщения: 250
| Аз лично съм много доволен от Dunlop SporMaXx RT 2013DOT 215/45/17.Изключително добро сцепление с асвалта мека красива и много безшумна гума,пробвал съм да тръгвам във високи обороти веднага захапва за разлика от много други марки които съм ползвал но ценовия клас е по-висок.По миналата година бях взел Kumho Ecsta DOT2012 205/55/15 въобще не ми харесаха на вода са отврат никакво сцепление на сухо е по задоволително но според мен лично са прекалено шумни и твърди.Компромис с гумите не правя винаги ги купувам чисто нови!!!Тази година съм решил да пробвам Falken или Toyo 205/50/16 или нещо в подобен клас зависи какви ще изкарат тази година по гумаджиите.Дайте някво предложение за висок клас 16" ако някой има опит?
|
|
| |
Garfi | Дата: Петък, 13.03.2015, 18:07:11 | Message # 14 |
just driver
| Quote degman ( ) Хората дето са доволни(поне двамата от мнението на @NSBOP) няма ли да напишат нещо и те Двама, които се сещам да са с такива гуми са @persii и @eldesa. И двамата последно време са много заети и най вероятно не са видели темата. @eldesa е с 195/60/15 и мисля, че е много доволен. @persii e с 215/45/17 и не съм го чул да се оплаква.
|
|
| |
eldesa | Дата: Понеделник, 16.03.2015, 19:58:24 | Message # 15 |
Джудан (10)
Град/Държава: /Bulgaria
Съобщения: 1207
| Quote Garfi ( ) И двамата последно време са много заети и най вероятно не са видели темата Така е.Аз пък съм доволен от моите особено на мокра настилка .Единствено което не ми харесва в тях е, че стоят като на трактор .Това според мен е от 7J на джантите Ако сравнявам Йокохама и тези гуми бих заложил на ЙОКОХАМА.И визията и държането на пътя е по добро при Йокохамата
Редактирано от eldesa - Понеделник, 16.03.2015, 20:06:58 |
|
| |