Потропване в задницата
|
|
Mkilla | Дата: Понеделник, 09.12.2013, 15:12:30 | Message # 1 |
5th gen F20A4
Град/Държава: Sofia, Sofiya/
Група: Приятели
Съобщения: 2171
Статус: Офлайн
| Най-накрая след 3 години и близо 50 000км по лунните пейзажи в София се прояви проблем , за който най-вероятно са виновни амортисьорите.При слизане от бордюр и при преминаване на бавна скорост през леки неравности има леко потропване отзад горе ( или поне там го чувам ) , от към амортисьорите като все едно да има болтче/гайка с луфт и се удрят едно към друго.Отзад са сменени долните шарнири и тампоните на амортисьорите.Биалетките и горните носачи са здрави както и долните носачи с всички щанги.Когато застана зад колата , отворя капака и започна да я напъвам нагоре-надолу т.е да я клатя няма никакъв шум.Вчера даже махах пак тампоните на амортисьорите да видя да не съм обърнал нещо но не , всичко е ток.Та минах днес и през Юби Ко като си бях взел даже и 2 биалетки за всеки случай.Пичовете огледаха добре колата и я клатушкаха доста.Един от майсторите се повози с мен и той каза това за което и аз си мисля а именно , лек луфт в самите амортисьори когато не са натоварени т.е като се мине през лека неравност и при ниска скорост тогава се усеща леко тропане.Споделете какво мислите по въпроса и дали не изпускам нещо по схемата на проверка ? Насочвам се малко по малко към покупка на 2 броя или 4 броя амортисьори като дилемата е какви да бъдат ? Спрял съм се на :
1.Showa 2.Tokico Illumina 2.Sachs - газови 3.Bilstein - газови 4.Kayaba Excel G
В момента дилемата ми е най-много между Showa и Sachs поради факта , че Tokico точно тази серия трябва да я чакам от Япония 5-6 месеца и няма да издържа.За Showa коментари няма нужда , за Sachs чета само хубави неща като цената на бройка е 320.00лв с поръчка от около 1 месец от Германия.Bilstein и Kayaba според мен също са добри но ги оставям като последен и най-краен вариант.Говоря само и единствено за нови такива.
Мерси предварително за мненията Ви
P.S Има ли вариант да се проверят горните шарнири на носачите без да се сваля целият носач ?
Honda Prelude 5th gen F20A4 - sold Honda Civic FN2 Type R - now Honda Civic Aerodeck - now
Редактирано от Mkilla - Понеделник, 09.12.2013, 16:32:11 |
|
| |
Garfi | Дата: Понеделник, 09.12.2013, 18:02:06 | Message # 2 |
just driver
Град/Държава: Grindavík/Iceland
Съобщения: 2104
| Това чукане го имам от както я имам колата. Появаява се като застудее времето и изчезва когато е топло. Сменил съм биалетки, горни шарнири и тампоните на амортисьорите. Още си потропава, и сега съм приготвил за смяна абсолютно всичко по окачването, в това числи и амортисьори. Ходил съм в много сервизи и никой не каза конкретно от къде идва тропането.
|
|
| |
Mkilla | Дата: Понеделник, 09.12.2013, 18:55:54 | Message # 3 |
5th gen F20A4
| Направо си скъсах нервите 2ра седмица.Беше минимално поскърцване и викам сега като сменя тампоните , ще е тишина ама йок ! Ще ъпдейтвам темата като открия проблема но ще е на по-късен етап , защото докато събера всичко си трябва време и $$$.
Honda Prelude 5th gen F20A4 - sold Honda Civic FN2 Type R - now Honda Civic Aerodeck - now
|
|
| |
mom4i74 | Дата: Понеделник, 09.12.2013, 19:14:55 | Message # 4 |
Джудан (10)
Град/Държава: Sofia, Sofiya/Bulgaria
Съобщения: 2166
| И при мене потропва и даже си мислех дали не е от тапицерии. Сменил сьм горните тампони и амортисьорите. Всичко друго ми ок. Като я натоваря колата и спира да тропа но празна ли е ме дразни .
HONDA PRELUDE 5,97, H22A5,4WS
|
|
| |
THE_VIPER | Дата: Понеделник, 09.12.2013, 19:31:09 | Message # 5 |
Нанадан (7)
Град/Държава: Stara Zagora/Bulgaria
Съобщения: 328
| Андро,пробвай колата след като изпразниш всичко от багажника(ако не си сигурен,че може да е нещо от вътре). Аз залагам,проблемът да е в горните шарнири. И при мене се разхлопа,единия ми шарнир е издал Богу-дух,за друго не знам.Ще пиша като отида да я правя,какво е било.
|
|
| |
Mkilla | Дата: Понеделник, 09.12.2013, 19:43:08 | Message # 6 |
5th gen F20A4
| Повярвай братле , пробвах всичко Махнах дори корите отстрани + кората която крие резервната гума + самата гума + крика и пуснах седалките за да слушам.Днес отивам нервен в Юби Ко и викам казвайте от къде тропа и се почна едно клатене , бутане и нищо.Направо ми идваше да я запаля както е на канала Става само в движение през преминаване на неравности и то на ниска скорост.Примерно караш на 1ва бавно и тя се кълчи и се чува все едно имаш метален болт в коритото на резервната гума.Събрал съм всичко отзад без горните носачи и амортисьорите и когато това стане факт , ще сменя от - до цялото задно окачване и ако тогава нещо има късмета да скръцне , отива направо в mobile.bg
Не мисля да пренабивам шарнири , защото с тях не мисля , че ще се реши проблема за по-дълъг период от време.Едно , че не съм привърженик да се пренабиват горните шарнири и второ , там има и втулки които и те се износват.Или трябва да смениш и тях за да си сигурен , че всичко е окей по носача или не правиш нищо.Втулките + шарнира ако трябва да се вземат качествени не са евтини.Гледах в Германия имат втулки за носачите по около 30 евро бройката.Това са 60 евро за 2-те + качествен шарнир на 555 , CTR , Лемфьордер ( който пак е CTR но с по-добро качество според мен ) още едни 40 лева + работата и то става колкото 1 цял нов носач афтърмаркет на Kavo или Febi примерно.
Редактирано от Mkilla - Понеделник, 09.12.2013, 19:50:32 |
|
| |
VIPER-CH | Дата: Понеделник, 09.12.2013, 20:32:02 | Message # 7 |
BIKER
Град/Държава: Sliven/Bulgaria
Съобщения: 4176
| Quote Mkilla ( ) и той каза това за което и аз си мисля а именно , лек луфт в самите амортисьори когато не са натоварени т.е като се мине през лека неравност и при ниска скорост тогава се усеща леко тропане Това е отговора на всеки механик,като не му е ясно от къде идва тропането,щото амортисьора е затворен и вътре е невидимо за очите са ще смениш амортисьорите и тропането ще си остане но ще е с малко по-друг звук заради новите амортисьори и майстора ти ще каже; - Ха,видя ли,не беше грешка,че ги сменихме ама понеже не е от едно място и не може да се хване... и ще се почне търсенето на основния и ЕДИНСТВЕН проблем СИГУРЕН СЪМ,че го чуваш само от едната страна нали???
"Човек преживява повече за 5 минути на мотор , отколкото някои за цял живот "-Бърт Мънро
|
|
| |
Garfi | Дата: Понеделник, 09.12.2013, 20:55:06 | Message # 8 |
just driver
Град/Държава: Grindavík/Iceland
Съобщения: 2104
| Аз го чувам като че ли повече от дясно.
|
|
| |
Mkilla | Дата: Понеделник, 09.12.2013, 20:55:11 | Message # 9 |
5th gen F20A4
| И от 2-те страни по един и същи начин се чува Жоро Така е , на майстор и на наркоман вяра да нямаш ама все пак нямам нито подемник , нито канал + някой който разбира повече от мен да огледаме за какво иде реч.Иначе до момента не са ме подлъгвали от Юби Ко пък да видим.
|
|
| |
VIPER-CH | Дата: Понеделник, 09.12.2013, 21:00:40 | Message # 10 |
BIKER
Град/Държава: Sliven/Bulgaria
Съобщения: 4176
| Същото това тропане дето го описваш го имам само от ляво ,смених пружини ,амортисьори,тампони,разглобих окачването и ревизирах всеки един шарнир и биалетка но тропането не млъкна,въпреки,че всичко беше перфектно.Са ще си сменя тампоните на носачите(като ми остане време за моята кола ) и съм убеден,че ще спре
"Човек преживява повече за 5 минути на мотор , отколкото някои за цял живот "-Бърт Мънро
|
|
| |
persssi | Дата: Понеделник, 09.12.2013, 21:35:47 | Message # 11 |
Хачидан (8)
Град/Държава: Sofia, Sofiya/Bulgaria
Съобщения: 549
| И аз да се разпиша за тропането ..., но по скоро бих го описал, като скърцане, когато минаваш бавно през легнали полицаи или неравности, точно, както Garfi го написа във втория пост. Пи мен го имаше от две, три години, но едвам едвам забележимо, но за съжаление с времето се усили и сега вече е доста досадно. Аз бях сигурен, че е от тампоните на амортесьорите, както доста колеги описват, но може да се окаже общ проблем за Прелюдите над 15 годишна възраст. Най интересното е, че се появява, когато е студено.
Една догадка и от мен, че може да е някой тампон, който след 15 години дори да изглежда добре, на дали е толкова еластичен.
|
|
| |
nightfighter | Дата: Понеделник, 09.12.2013, 21:52:09 | Message # 12 |
4G H22A 4WS MT
Град/Държава: Plovdiv/Bulgaria
Съобщения: 2035
| Проблем който имам и аз, и все още не съм намерил решение Сменил съм, тампони на амортисиорите, биалетки, шарнири (горни и долни), тампони вътрешни на носачите, тампони на реактивната щанга.През лятото всичко беше бетон,сега като застудя се чува описаното от колегите потропване и при мен. Имам съмнения дали не е от амортисиора понеже е леко омазнен около стеблото, но като го свалих си беше наред, вероятно е тръгнал малко ама чак пък да тропа...... Наистина не знам вече,ще следя темата с интерес,та ако намерите решение да се възползвам и аз.Почити всичко което може да се смени, съм го сменил вече и то с оригинални части, и стане ли студено пак си потропва.Много тихо, но го чувам и ме дразни!
|
|
| |
|
Lordini | Дата: Понеделник, 09.12.2013, 22:37:08 | Message # 14 |
Paintballer
Съобщения: 350
| И аз имам подобна болежка, чувам я в ляво / горе. Само на студена кола, при минаване малко по-рязко на легнал полицай, тоест ако не го мина на спирачките съвсем плавно, а оставя колата по инерция да го вземе се чува нещо подобно на кльок-туп приглушено такова не дрънчи на метал. Докато беше топло не ми е правило впечатление да издава подобни звуци.
Ще следя темата с интерес .
Продаден - SOLD Honda Prelude 1997 / H22a5 / 2.2 VTEC / 4WS / Горд собственик - Proud owner Honda CBR 2003 / F4i Sport / STUNT /
|
|
| |
Mkilla | Дата: Понеделник, 09.12.2013, 22:47:13 | Message # 15 |
5th gen F20A4
| Да , точно както го описват Сашо и Lordini + като минеш по улица с крив асфалт и колата почне да се суче , скърцоти и има както казва Lordini "кльок-туп".Получих SMS от голям фен който е в чужбина и чете темата с който после поговорихме и даде акъл за нещата.Като направя след 2 седмици това което ми каза ще драсна да не пиша напразно.Казвам след 2 седмици понеже тогава горе-долу ще са тук частите които съм си поръчал.
Аз също набивам 90% ОЕМ части но явно не сменяме правилните чарколяци.Интересно , че това се засили след като смених тампоните на амортисьорите а би трябвало логично да изчезне.Много странно
Почти съм сигурен , че част от скърцането ( не тропането ) идва от номер 17/20 на схемата
Там точно най-левият тампон от 3-те , който го няма ОЕМ при вдигната кола на подемник ако се вгледате е нацепен.Не знам дали има въобще прелюд на който да не е.Тук не говорим само за изминати километри а и за възраст на гумата , просто е неизбежно.За другите неща ще видим
Редактирано от Mkilla - Понеделник, 09.12.2013, 22:58:12 |
|
| |