Странна( СМЕШНА )повреда в спирачната система
|
|
eldesa | Дата: Петък, 19.10.2012, 22:53:21 | Message # 91 |
Джудан (10)
Град/Държава: /Bulgaria
Група: Приятели
Съобщения: 1207
Статус: Офлайн
| Както казах при смяната на накладките забелязах че вътрешната е износена накриво и че спирачния апарат не е работил добре.Тогава прекарах ръка през задната част на диска защото отзад не се вижда и ръката ми не установи някакви неравности. смених накладките и оправих апарата .Когато подкарах колата със скорост около 120км и натиснех спирачката се появяваха леко тресене на волана(то бе по силно преди да сменя накладките) и реших че имам крив диск заради което си поръчах и закупих нови комплект предни и задни (но нямах време да ги сменя)някой знаят защо .След като се появи звука който много ме притесняваше особено с висока скорост реших да проверя какво е .Мислех че се е отлепило някое от феродото на накладките ,или че се е спукал диска.За мое голямо учудване диска бе здрав ,апарата затегнат здраво джантата също и феродото на накладките равномернои еднакво износени и здраво залепени и двете.Направо изпаднах в "шок"какво ли може да е .Гледах поне 10 пъти всичко от което можеше да се получи това тракане и нищо.Най голямо внимание хвърлих на диска ама нищо.и от вън и от вътре диска светеше от съприкосновението на накладката.Накрая прекарах ръка по вътрешната старна на диска и в пръстите усетих ръб или по точни около 3-4 милилетра перпендикулярна резка от периферията към центъра на диска .Казах си егати отчупило се е парче от диска ама как е станало това и докато го пипах падна още 1 парче от диска(така си помислих тогава)и се почудих как така се рони.Взех парчето да го разгледам и какво да видя парчето е феродо и взех да се смея .Просто е станало следното: Когато спирачката не е работила както трябва( явно е било дълго време) частиците от изтъркното феродо са полепвали по диска и с течение на времето са полепили и спекли в здрав слой по целия диск от вътрешна страна с около 2-3 мм делбелина с малки кривини на които се е дължало треперенето на волана при спиране.Като съм сменил накладките и оправил апарата спирачката си е работела и тази 2-3 мм започнали да се изтъркват и намаляват.Когато съм дръпнал ръчната (поради голямото усилие концентрирано на едно място)и изтъняването на слоя от феродо по диска,а и високите температури през този ден слоя се е спукал и след около 3 км се е срещнал с ръба на вътрешната накладка и се е отчупил.За това се е получил звука при натискане на спирачката над 30 км За под 20 не мога да си го обясня защо не се чува.Може да се чува ама не и за човешкото ухо. И така взех чукче и пила и за около 10 мин махнах полепналото феродо от вътрешната страна на диска сглобих всичко и проба. до 180 пробвах, няма треперене на волана няма никакъв звук Това е колкото и невероятно да е това е истината
Редактирано от eldesa - Събота, 20.10.2012, 15:18:37 |
|
| |
|
nightfighter | Дата: Петък, 19.10.2012, 23:14:33 | Message # 93 |
4G H22A 4WS MT
Град/Държава: Plovdiv/Bulgaria
Съобщения: 2035
| Е-хе това просто ме разби,ха-ха, мислех си за ръжда по диска,или нещо такова ама го отхвърлих като вероятност понеже накладката би го изтъркала почити веднага. Според мен за да залепне така както го описваш трябва накладката да е блокирала , да не е освободила , и феродото от високата температура при триенето да е полепнало по диска.Не мога да си обясня как феродов прах ще полепне и ще се спече толкова здраво,че новата накладка да не го бутне при първото натискане на спирачките. Наистина невероятен проблем, такова нещо никога не бих предположил , че е възможно да стане
|
|
| |
VIPER-CH | Дата: Петък, 19.10.2012, 23:19:25 | Message # 94 |
BIKER
Град/Държава: Sliven/Bulgaria
Съобщения: 4176
| Едва ли някой би се сетил и за 100лв Да ти кажа,виждал съм кво ли не по спирачките на колите но слой феродо (само прах) по диска не
"Човек преживява повече за 5 минути на мотор , отколкото някои за цял живот "-Бърт Мънро
|
|
| |
eldesa | Дата: Петък, 19.10.2012, 23:22:53 | Message # 95 |
Джудан (10)
| аз също за това и реших да го направя като игра за да видя дали някой ще предположи такова нещо направо е невероятно наистина давах постепенно жокери за да видя че някой може да предположи че моят диск е имал и "феродова накладка" от вътрешната страна Съжелявам само че не можах да развия двете болтчета за да снимам диска преди да махна полепналото феродо
Редактирано от eldesa - Петък, 19.10.2012, 23:28:27 |
|
| |
VIPER-CH | Дата: Петък, 19.10.2012, 23:24:31 | Message # 96 |
BIKER
| Quote (eldesa) VIPER-CH Думата си е дума .Щом не искаш парите на 28 ще ги изпием за твое и наше здраве на срещата Черпете се,да сте живи и здрави Quote (eldesa) а ако се засчем някога една студена Хайнекен кутийка ще пиеш най малко за моя сметка Е това вече е приказка Какви ли не парадокси са се случвали в автомобилите...аз самия съм свидетел на доста интересни случки но твоя случай е невероятен
"Човек преживява повече за 5 минути на мотор , отколкото някои за цял живот "-Бърт Мънро
|
|
| |
eldesa | Дата: Петък, 19.10.2012, 23:40:59 | Message # 97 |
Джудан (10)
| nightfighter може и да си прав за начина по който е станало има смисъл в думите ти .Може старата накладка са е направила това или друга преди нея. след махането на феродото диска е раждясъл и не е износен въобще от вътрешна страна няма никакъв ръб
Редактирано от eldesa - Петък, 19.10.2012, 23:45:00 |
|
| |
Mkilla | Дата: Събота, 20.10.2012, 00:19:08 | Message # 98 |
5th gen F20A4
Град/Държава: Sofia, Sofiya/
Съобщения: 2171
| Аз и все още не го вярвам.Феродов прах да полепне по диска до такава степен , че даже от триенето да не пада.Би полепнал до такава степен според мен ако задните спирачки не държат грам и спираш само с предни.Нали с всяко натискане на спирачката търкаш диска и съответно падат всякакви налепи.Все едно след дъждовно време да не можем да спираме като са ни ръждясали дисковете
Honda Prelude 5th gen F20A4 - sold Honda Civic FN2 Type R - now Honda Civic Aerodeck - now
|
|
| |
VIPER-CH | Дата: Събота, 20.10.2012, 00:37:53 | Message # 99 |
BIKER
| Quote (eldesa) Тогава прекарах ръка през задната част на диска защото отзад не се вижда и ръката ми не установи някакви неравности. Все ми се струва,че тук си се заблудил и е останало парче-плочка тънко феродо отлепено от старата накладка(не е била износена накриво а просто се е отлепила част от нея и вследствие триенето и изглежда така) и просто при монтажа някак си е попаднало(заклещено на супорта и при монтажа изпаднало) между новата накладка и диска.При натягане на силовия цилиндър,то остава приклещено и няма как да изпадне поради затворения супорт и апарата ,действа като накладката и отпуска при спиране на налягането.Износва се много по-бързо и когато е намалило размера-повърхнината си новата накладка започва да вибрира ,трака и тресе.Ръчната е по-скоро съвпадение отколкото причина.Това е моето "логично" обяснение . Все пак може и да греша,случва се и на най-добрите
Редактирано от VIPER-CH - Събота, 20.10.2012, 00:40:59 |
|
| |
Jack | Дата: Събота, 20.10.2012, 06:14:11 | Message # 100 |
Нанадан (7)
Град/Държава: Atlanta/United States
Група: Напреднали
Съобщения: 255
| колега може и някои да е познал ама нямам нерви да чете всичките.накладката ти дранка стото е малко по касаи марда нагоре на долу като хващаш спирачка.
|
|
| |
|
eldesa | Дата: Събота, 20.10.2012, 06:21:02 | Message # 102 |
Джудан (10)
| Jack не е това, в пост 91 съм описал какво е и какво открих колкото и странно да е и необяснимо как е станало
Редактирано от eldesa - Събота, 20.10.2012, 06:21:52 |
|
| |
eldesa | Дата: Събота, 20.10.2012, 14:37:17 | Message # 103 |
Джудан (10)
| ето и снимки на старата накладкакоято свалих преди близо година
Редактирано от eldesa - Събота, 20.10.2012, 15:05:45 |
|
| |
eldesa | Дата: Събота, 20.10.2012, 14:47:55 | Message # 104 |
Джудан (10)
| сега като е разглеждам пак мисля че слоя се е образувал както е казал nightfighter но знае ли човек.Все пак апарата не е работил както трябва и е възможно и моето предположение прахта от феродото да се е натрупала и спекла а после под въздеиствието на новите накладки да се е опекла от температурата при триенето.Просто загатка но ефекта е че по целия диск имаше здраво залепено феродо със широчината на накладката все едно е направено фабрично
Редактирано от eldesa - Събота, 20.10.2012, 15:01:03 |
|
| |
Mkilla | Дата: Неделя, 21.10.2012, 00:01:30 | Message # 105 |
5th gen F20A4
Град/Държава: Sofia, Sofiya/
Съобщения: 2171
| Е добре де хора , как мислите че ще се задържа прах от феродото по диска до такава степен , че да не може да спре ? Това са фантастики според мен.Там където не е имало почти никакво триене са се трупали ръжди , боклуци и всичко комплексно е спекло с времето и е нормално да не може да спреш т.е виновен е диска.След като си го изчистил нямаш проблеми , нали така ? Ако не го беше изчистил и беше сложил нова накладка щеше пак да има неравномерно спиране , тракане , тропане и тн..Жалко че вече нямам старото фордче което върнах на скраб но там на предните 2 колела една от накладките изглеждаше по подобен начин но пък нямах проблеми със спиране до 80км/ч ( то вдигаше и без това 120 макс със зор ).Просто колата ми носеше на една страна като ковна по-рязко спирачките.В крайна сметка проблема е бил в диска както ти написахме в началото а не в накладката.И тази накладка сега ако я върнеш ще спира без "така-така-така" докато не се изравни но пък може да ти носи известно време.Това е моето мнение и ако не съм прав нека някой ме обори
Honda Prelude 5th gen F20A4 - sold Honda Civic FN2 Type R - now Honda Civic Aerodeck - now
Редактирано от Mkilla - Неделя, 21.10.2012, 00:07:03 |
|
| |