Forum moderator: ZAPPA, NSBOP, batkosio  
Странна( СМЕШНА )повреда в спирачната система
mom4i74Дата: Неделя, 21.10.2012, 02:33:57 | Message # 106
Джудан (10)

Град/Държава: Sofia, Sofiya/Bulgaria
Група: Приятели
Съобщения: 2166
Статус: Офлайн
Принципно рьждата по диска пада много лесно и бьрзо още при пьрвите спирания така че не е виновен диска. Аномалия е как е станало да се полепят тия полепи по диска. Може би некачествена накладка и смола от нея се е наслоила на диска и след е като загряла от триенето се е изпекла а феродото я е полирал и за това е станал толкова здрав тоя слой и феродото не го е свалило от диска. Като гледам накладката предполагам че тоя слой от полепи е бил точно кьм вьншнияя край диска защото точно там са следите на накладката че е трила в диска и е логично защото вьншната част на диска става най висока заради анормалните полепи. За това така и се е износила . Тя е и гряла тая накладка заради по малката контактна повьрхност с диска. Бат Сашо дали помниш каква марка е била старата накладка за да знам да бягам от тая марка?

HONDA PRELUDE 5,97, H22A5,4WS

eldesaДата: Неделя, 21.10.2012, 10:05:51 | Message # 107
Джудан (10)

Град/Държава: /Bulgaria
Съобщения: 1207
марката е добра не е виновна тя е "ЛУКАС".Както забелязвате накладката е износена неправилно.Най много към външната(Периферия) страна на диска , а отдолу е почти нова.Когато е свалях ми направи впечетление че стой накриво за Това прекарах ръка и го завъртях ама не усетих никаква грапавина по него. .Тогава се заех с апарата и раздвижих (със доста мъка почти се бях отказал) основното бутало което натиска нея.Другите за външната си работеше и тя бе износена нормално.След като ги обслужих и смазах си сглобих апарата със новите накладки а те са ТРВ ЛУКАС .
Като е гледам тази накладка и знам че апарата е бил клеясал и не е работил както трябва си мисля така :
работила е само с външния край на накладката (поради проблема с апарата) и е трупала прахта само в долния където не е опирала ,като от топлината на диска (все пак външната е работила поне малко и диска е загрявал) се е спичала а когато се е натрупала достатъчно задната част на накладката е полирала слоя,и наи вероятно тъй като се е търкало феродо във феродо изностването е по малко отколкото м/у феродо и желязо и се е получавало по голям и по голям наклон на накладката а съответно се е променял и процепа м/у наклдката и диска която пак се е запълвала с феродов прах ,който се е опичал и полирал поради слабия натиск на буталото което е клеясало. С поставянето на новите накладки и оправянето на апарата новата накладка започва да сваля натрупаното феродо и да го лепи в другата част където накладката сега не е допирала поради натрупания и създаден феродов слой от старата накладка в другата част на диска и го е спекла и полирала. За това според мен се е получил равномерен слой по целия диск с размер широчината на накладката.Като се е изравнил стария и новия слой накладката е започнала да сваля феродото от диска и от накладката равномерно и поради изстаняването му от към диска е дошло време да се спука и отлепи парченце от него.Тогава се е появил звука (тъй като апарата е изправен и накладката е следяла релефа на диска които е имал вече резка от падналото парче феродо).
Сега си задавам вече въпроса ;
Дали се е получило от клеясал апарат накладката да застане на криво или има вероятност феродо да се е налепило както е казал nightfighter но от тази преди нея и не са забелязали като мен натрупания слой на диска
по логично обяснение надали ще има но ако някой има нека да го сподели защото и получилото се не вярвам да се повтори

Редактирано от eldesa - Неделя, 21.10.2012, 10:34:36

MkillaДата: Неделя, 21.10.2012, 11:17:41 | Message # 108
5th gen F20A4

Град/Държава: Sofia, Sofiya/
Съобщения: 2171
Момчи , замисли се защо не е спирал добре пак.От накладката ли е или от диска ?! Като е бил с налепи самият диск , каквато и накладка да е сложил пак е щял да спира така както обяснява.При изчистен или нов диск го няма всичко това.

Honda Prelude 5th gen F20A4 - sold
Honda Civic FN2 Type R - now
Honda Civic Aerodeck - now

Редактирано от Mkilla - Неделя, 21.10.2012, 11:20:00

eldesaДата: Неделя, 21.10.2012, 13:30:34 | Message # 109
Джудан (10)

Изводът ти е точнен .Каквато и марка да съм сложил все тая ,освен ако бях сложил пила или накладка от шкурка :D Решил съм след 1000 км да сваля пак апарата та да видя дали всичко е наред или пак имам проблем с наслояване за да си правя поредните изводи и да вземам мерки :) Ако имам ще сваля диска да го снимам за да ви го покажа alco :D :D :D

mom4i74Дата: Неделя, 21.10.2012, 13:42:18 | Message # 110
Джудан (10)

Изчисти ли добре супорта на апрата кьдето лагерува накладката? Сьщо така и новите накладки имат понякога имат по дебел слой боя който и пречи да се движи свободно и е добре да се почисти с шкурка в местата дето е контактна с супорта. По миналата седмица като сменях мойте предини накладки ми направи впечетление че не се движеше свободно накладката и с отверка изтьргах повьрхностите и новата накаладка вече се движеше свободно. Смазах и сьс медна грес вьпросните легла на супорта . Сега след тая тема вече винаги ще проверявам дисковете за полепи като твоя при смяна на накладки:)

Редактирано от mom4i74 - Неделя, 21.10.2012, 13:44:31

MkillaДата: Неделя, 21.10.2012, 14:34:16 | Message # 111
5th gen F20A4

И в крайна сметка верният отговор на въпроса на бат Сашо е диск :) Чакам изказване от VIPER-CH :))
P.S Според мен още с по-предните ти накладки си имал проблем с налепи по диска заради спирачният ти апарат , сменил си тези които сега ни ги показваш и те са се изтрили на криво а не че са били лоши и ето ти проблема.

Редактирано от Mkilla - Неделя, 21.10.2012, 14:39:34

eldesaДата: Неделя, 21.10.2012, 17:22:08 | Message # 112
Джудан (10)

:) зависи от ъгъла от който разглеждаш нещата :D :D :D .Друг може да каже че е виновна накладката преди тази кривата,трети апарата, а четвърти че е бат Сашо и всеки ще е прав :D :D :D .Ти казваш че вярния отговор е диска и ще се аргументираш сменяме диска и проблема изчезва ,друг ще ти каже че не е диска и ще се аргументира премахваме полепналото феродо и диска си е като нов.,работи без отказно. Може някой да каже, че ето сега диска си е здрав и прав и ако попадне нещо м/у накладката и диска не е виновна нито накладката нито диска, дори и спирачката като цяло.Аз съм дал моето предположение за получаването на този проблем (защото всичко е относителнои и е свързано с "ако") за което ми бе въпроса а жокерите ви направляваха да стигнете до разстоянието м/у накладката и диска за да видим дали някой ще предположи за такова нещо което се е получило,а дали е така и как е станало само то си знае ама не може да каже : :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p

MkillaДата: Неделя, 21.10.2012, 17:36:47 | Message # 113
5th gen F20A4

Извинявай елдеса ама съм в опозиция защото след всичко което изписахме и се разбра какво си правил и какъв е бил проблема не мисля , че накладката може да бъде виновна.Сам си написал , че си бил с :
1.Блокирал апарат от което следва
2.Кофти спиране , криво стържене по диска , неравномерно износване на накладките
3.Там където има минимално триене се натрупват боклуци и ръжди които спичат
4.Раздвижваш апарата , слагаш нова накладка която се изтърква на криво защото диска е проблемен от всичките тези налепи.Ти не го проверяваш и слагаш тези накладки които си снимал.Те може да са перфектни като марка , идеални като феродо но се трият на криво заради диска
5.Изчистваш диска с пилата , слагаш новото феродо и вече нямаш проблеми.Не виждам с какво феродото е виновно за това че за 3ти път ще го напиша а именно диска си го стъргал с пилата за да махнеш боклуците от него.И феродо Tarox да сложиш пак ще е същата работа с клеясал диск

Редактирано от Mkilla - Неделя, 21.10.2012, 17:39:17

eldesaДата: Неделя, 21.10.2012, 17:49:47 | Message # 114
Джудан (10)

:) "Раздвижваш апарата , слагаш нова накладкакоято се изтърква на кривозащотодиска е проблемен от всичките тези налепи.Ти не го проверяваш и слагаш тези накладки които си снимал."
зеленото е вярно
червеното не
Нещо не си разбрал.Сегашните накладки които са и в момента на колата са правилно износени и от двете страни защото апарата работи перфектно.Тази на снимката е свалената преди 1 година от мен и са сложени най вероятно в Швеицария но това е вече без значение

Редактирано от eldesa - Неделя, 21.10.2012, 20:25:22

MkillaДата: Неделя, 21.10.2012, 18:37:45 | Message # 115
5th gen F20A4

Ако съм разбрал правилно си имал 2 смени на накладки според писаното от теб и ако съм прочел добре това ти е 2ра смяна т.е червеният ред и той е верен.И поне за мен излиза , че сегашните ти накладки са в това състояние и пускаш въпроса тук.Ето какво си написал в началото на темата :
-Какво съм правил по спирачката преди 1 година:
Смених накладките,раздвижих всички спирачни апарати и ги преведох в пълна изправност както и ръчната спирачка която също е пълна изправност.
При обслужването тогава на задна лява спирачка установих че:
1спирачния апарат не работеше добре (за това го раздвижих и смазах)
2 вътрешната накладка е износена накриво
Гледам внимателно да следя темата не естествено заради 20те лева а заради самият случай , че ми е доста интересен.Според това което си написал това ти е 2ра смяна т.е първата преди 1 година и 2рата сега след което си решил да напишеш какво ти е било смешно в цялата ситуация.Ебати темата 10 страници :D :D :D :D :D :D
Ако искаш , готов съм да направим и тест когато дойде време да си сменя задните дискове за да не стане фал с тези че са ОЕМ-ски все още.Ако запазиш задните ти накладки от снимката , бих ги сложил на моят автомобил и на 99.9% съм сигурен , че няма да има прескачане но ще има леко занасяне при спиране заради площта на триене при единият и другият диск.

Редактирано от Mkilla - Неделя, 21.10.2012, 18:53:13

eldesaДата: Неделя, 21.10.2012, 20:18:23 | Message # 116
Джудан (10)

:D :D :D :D :D :D писал съм това което четеш.само че не си разбрал че сега не съм сменил накладки а съм търсил повреда и накладките си са същите от преди 1 година когато свалих кривата(която от 1 год. стои в гараж),На колата и сега са са си тези който са сложени тогава(преди година) и са си правилно износени.Кривата е сложена евентуално в Швейцария.Сега не съм сменял накладки а отстранявах авария :D :D :D :D :D :D :D :D
Чети book и пак помисли къде са тези 2 смяни ,писал съм за 1 от преди година не за 2
-Какво съм правил по спирачката преди 1 година:
Смених накладките,раздвижих всички спирачни апарати и ги преведох в пълна изправност както и ръчната спирачка която също е пълна изправност.
При обслужването тогавана задна лява спирачка установих че:
1спирачния апарат не работеше добре (за това го раздвижих и смазах)
2 вътрешната накладка е износена накриво

Никой не говори за 20 те лева (те си имат вече предназначение)че ги искаш или че го правиш за това .Просто изяснаваме как,кога и защо
А аз мисля че и със старите накладки (кривата)ще си спреш като момченце и няма да занесеш задницата на някъде.Все пак имаш 2 накладки и другата работи ,а и ABS.Никога съм нямал занасяне на задницата или някаква неустойчивост на автомобила при спиране.
Все пак истината се ражда в спора :p :p :p :p :p

Редактирано от eldesa - Неделя, 21.10.2012, 20:38:05

VIPER-CHДата: Неделя, 21.10.2012, 22:12:20 | Message # 117
BIKER

Град/Държава: Sliven/Bulgaria
Съобщения: 4176
Quote (Mkilla)
Чакам изказване от VIPER-CH :))
На грешен път сте със

Quote (eldesa)
Все пак истината се ражда в спора
спора ;)
Спорите за доста вероятности а неизвесните са доста.Така като чета а и като гледам състоянието на кривата накладка си мисля за доста варианти но не и за диск!!!Моите задни спирачки са на 1/3 останало феродо а изглеждат като нови в сравнение с кривата от фотото-стара,спекла,ръждясала.Представям си как е блокирал апарата.Никой не може да каже какво е станало,кога е сложена,в какво състояние,къде е карана...в алпите може би :D .Представете си следното,отчупило се е точно това парче от феродото което липсва и сякаш накладката е износена неравномерно което на пръв поглед си е точно така.Сега вече станаха още варианти за решаване :D Ако диска е виновен-крив за износената неравномерно накладка ,то видимо ще си личи още при монтажа-ебати вълнообразния диск ще е :D как да е,стана хубава тема и мисля,че с още спорове няма да се разреши загадката.
Живи и здрави
alco

"Човек преживява повече за 5 минути на мотор , отколкото някои за цял живот "-Бърт Мънро

mom4i74Дата: Неделя, 21.10.2012, 22:33:58 | Message # 118
Джудан (10)

Работата отива кьм хвьрляне на боб:) хаха извинявам се че спамя ама малко и да се посмеем:)
:D

MkillaДата: Неделя, 21.10.2012, 22:50:25 | Message # 119
5th gen F20A4

Момчи , не боб а манджа с грозде стана.Аз си държа на моето си мнение , VIPER-CH на неговото си обаче не съм съгласен с тези предположения.Снимките ясно показват , че не е счупено нищо а е изтъркано криво според мен.Защо тогава eldesa ще минава с пила по диска като не е диск ? Да си беше оставил спечените боклуци и да спира с новите накладки подобно на ABS всеки път ^_^ Но нямаше как да е по-различно ако не беше минал няколко ръце да паднат боклуците от диска.eldesa , така ми се стори от всичко написано а именно , че сега си тръгнал да ги сменяш и си видял за какво става въпрос.Както и да е , не е важно това.

VIPER-CHДата: Неделя, 21.10.2012, 22:57:08 | Message # 120
BIKER

Град/Държава: Sliven/Bulgaria
Съобщения: 4176
Quote (Mkilla)
че не е счупено нищо а е изтъркано криво според мен

ама според теб :D не допускаш ли,че като се е отчупило може да е останало на мястото си дълго време?А застанало накриво и търкало и гряло километри без да се усети?Не вярвам в нито една история но ти ги пиша да се спреш малко,че кви пили,кви шкурки...взех да се смея сам.Имаш ли идея на какво ще прилича диска ако така е износена накладката?Каза,че новата се износва равномерно..... ;) Пък да снима и диска :D Мога само да дам придположения,както и вие като не е на вашата кола B)

"Човек преживява повече за 5 минути на мотор , отколкото някои за цял живот "-Бърт Мънро

Search:

Being second is to be the first of the ones who lose.

- Ayrton Senna

I have no idols. I admire work, dedication and competence.

- Ayrton Senna

Success is 99 percent failure.

- Soichiro Honda

We only have one future, and it will be made of our dreams, if we have the courage to challenge convention.

- Soichiro Honda

Some dream to escape reality, some to change it forever.

- Soichiro Honda

Wherever I go, everyone is a little bit safer because I am there. Whenever I return home, everyone is happy I am there.
Wherever I am, anyone in need has a friend. It's a better life!

- Robert L.Humphrey

It is difficult to understand the universe if you only study one planet.

- Miyamoto Musashi

Our greatest glory is not in never failing, but in rising each and every time we fail.

- Confucius

It does not matter how slowly you go so long as you do not stop.

- Confucius

When it is obvious that the goals cannot be reached, don't adjust the goals, adjust the action steps.

- Confucius

The only true wisdom is in knowing you know nothing.

- Socrates

A jug fills drop by drop.

- Buddha

Three things cannot be long hidden: the sun, the moon, and the truth.

- Buddha

Teachers open the door, but you must enter by yourself.

- Chinese Proverb

Soichiro Honda
Success is 99% failure.
Many people dream of success. To me success can be achieved only through repeated failure and introspection. In fact, success represents 1 percent of your work which results only from the 99 percent that is called failure.
Научете повече
Soichiro Honda