От климатик към климатроник
|
|
eDaniel | Дата: Петък, 08.11.2013, 00:53:56 | Message # 16 |
CULTIST 4G BB2 H22A MT
Град/Държава: Sofia, Sofiya/Bulgaria
Група: Администратори
Съобщения: 3030
Статус: Офлайн
| Браво Момчи Първата 5-та генерация с климатроник от 4-та!
プレリュード 夢のカ
|
|
| |
mom4i74 | Дата: Неделя, 17.11.2013, 17:57:46 | Message # 17 |
Джудан (10)
Група: Приятели
Съобщения: 2166
| Веско, това очертаното с червено ли е датчика за положението на клапата?
()
HONDA PRELUDE 5,97, H22A5,4WS
|
|
| |
nightfighter | Дата: Неделя, 17.11.2013, 19:52:55 | Message # 18 |
4G H22A 4WS MT
Град/Държава: Plovdiv/Bulgaria
Съобщения: 2035
| Не!Датчика за положението на клапите си е в самото моторче.Това което си оградил е датчика за слънчева светлина.
|
|
| |
mom4i74 | Дата: Неделя, 17.11.2013, 20:05:19 | Message # 19 |
Джудан (10)
| Аз се обьрках че е вьрзано кьм айр-микс моторчето а то било защото са на обща маса всички датчици. Благодаря ти !
|
|
| |
nightfighter | Дата: Неделя, 22.12.2013, 21:57:40 | Message # 20 |
4G H22A 4WS MT
| След известно прекъсване отново се захванах с климатроника.Днес целта ми беше да навържа всички елементи,да го захраня и да проверя дали всичко работи правилно.Особено важно беше да видя дали идеята ми с разменянето на кабелите на Airmix Motor, за да работи правилно,ще се окаже вярна и на практика
Ето малко снимки:
На първата снимка съм го сложил на най-топло-клапите са в положението при което целия въздух минава през радиаторчето на парното.На втората е на най-студено-клапата е затворена,въздуха не минава през радиаторчето.В междините положения клапата се движи,управлявана от централния модул в зависимост от зададената температура.
Един от другите моменти които ме интерисуваше е какво ще покаже собствената диагностика на климатроника.Влиза се в този режим като се натиснат едновременно бутоните за AUTO и OFF. За целта трябва да са свързани всички основни елементи!
Както се вижда от снимката, показва само една грешка, и тя е F (Blower motor- open or short circut,faulty motor), в случая това е нормално, понеже в опитната постановка която бях построил на пода в къщи нямах включен вентилатор.Всичко останало изглежда че работи нормално,друго което успях да проверя: 1.При обдухване с топъл въздух на вътрешния температурен сензор клапите реагират и се притварят. 2.Клапана който управлява отварянето и затварянето на притока на вода към радиаторчето, реагира в зависимост от зададената температура. 3.Релето за максимална скорост на вентилатора работи, единствено не можах да проверя дали транзистора ще управлява вентилатора- понеже както казах нямах включен такъв.
Това което все още не ми е напълно ясно, и за което ме интерисува вашето мнение (най-вече въпроса е към Batkosio, но и всяко друго мнение е добре дошло) е : Датчика за температура на радиаторчето (heater core temperature sensor) не съм го включил, датчика го имам,но на кабелния сноп кабела за включването му го няма. Ясно ми е че този сензор го има само при климатроника преди фейслифта,но понеже при мен нещата са ,,сбирщаин" нямам представа моето управляващо устройство какво е. Имам две такива устройства, и двете работеха еднакво при пробата. Освен това в схемата този датчик го няма.Сега дилемата е дали да го включа и да пробвам как ще работи, или да не го слагам.Какво прави този датчик,подобрява ли с нещо системата на климатроника?
|
|
| |
mom4i74 | Дата: Неделя, 22.12.2013, 22:19:04 | Message # 21 |
Джудан (10)
| Еха как ме зарадва че системата работи сьс твойте промени Значи и при мен ще е ок Аз не сьм гледал на мойто управление дали има вход за датчика за темперетурата а сьм го монтирал в кутията.
|
|
| |
nightfighter | Дата: Неделя, 22.12.2013, 22:48:59 | Message # 22 |
4G H22A 4WS MT
| То входа си го има , пин 20(розов кабел трябва да бъде) на 20 пиновата букса,само че на моя кабелен сноп това пинче е празно.Явно кабелния сноп е от следфейслифтовия модел където няма такъв сензор.Въпроса е, че аз не знам моите Управляващи устройства какви са, и ако го сложа този сензор дали ще подобри или влоши работата.Нещо много мътна работа с този сензор, в схемата го няма, после пък след фейса го изхвърлят.Не ми е ясна функцията която изпълнява.
|
|
| |
batkosio | Дата: Неделя, 22.12.2013, 23:15:38 | Message # 23 |
BKDM
Град/Държава: Varna/Bulgaria
Група: Поддръжка
Съобщения: 915
| Ако модулът ти пиука при натискане на бутоните, значи е преди фейслифта. С този сензор е по-комфортно- докато антифризът не е достигнал определена температура, в автоматичен режим вентилаторът не започва да духа. Аз лично съм с такава конфигурация.
|
|
| |
nightfighter | Дата: Неделя, 22.12.2013, 23:49:24 | Message # 24 |
4G H22A 4WS MT
| Мерси! И двата модула които имам не пиукат,при натискане на бутоните.Значи са след феислифта и датчика не е необходим. А ако го включа ще създаде ли някакъв проблем, или нищо няма да стане? Пинчето го има на буксата на модула но предполагам вътре на платката нещо не е запоено или? Питам ако в бъдеще си намеря пиукаш модул Другото което искам да те питам е, къде се свързват вакумите за клапана който пуска водата.
|
|
| |
batkosio | Дата: Неделя, 22.12.2013, 23:56:53 | Message # 25 |
BKDM
| На соленоида има 2 маркучета- долното към клапата, горното към вакуум от смукателя, по спомен. Ще ти намеря пиукащ модул
|
|
| |
nightfighter | Дата: Понеделник, 23.12.2013, 00:08:37 | Message # 26 |
4G H22A 4WS MT
| ОК, мерси!
|
|
| |
mom4i74 | Дата: Понеделник, 23.12.2013, 01:04:43 | Message # 27 |
Джудан (10)
| Трябва ли да има резервоарче за вакум и проблем ли е ако няма вьзвратния клапан на мьркуча за вакума ?
|
|
| |
batkosio | Дата: Понеделник, 23.12.2013, 10:54:33 | Message # 28 |
BKDM
| Не, да.
|
|
| |
nightfighter | Дата: Неделя, 05.01.2014, 11:04:23 | Message # 29 |
4G H22A 4WS MT
| Благодарение помощта на batkosio( Благодарности!) се изясни един въпрос който поне на мен не ми беше много ясен Оказа се че модулите за климатроника са два вида, преди и след фейслифта.Външно изглеждат напълно еднакво, платките вътре са идентични,но след фейслифта са ,,спестили" няколко елементчета, явно с цел поевтиняване При натискане на бутоните, предифейслифтовото модулче пиука, следфейслифтовото не! Освен това за предифеислифтовия модул, трябва да се включи (Heater core temperature sensor - този датчик няма да го намерите в електрическата схема!), за след феислифтовия не е необходим. Освен по пиукането модулите могат лесно да се различат и без да са захранени. Погледнете на снимката,ако в заградената дупка има копченце което може да прещтракате - преди фейслифта, ако няма след фейслифта.
Натискайки едновремено бутоните AUTO и OFF влизате в режима на самодиагностика, грешките ги индикира със светването на някоя от показаните със стрелка секции на дисплея.
Преди феислифтовото модулче индикира още една грешка, която не е дадена в техническото описание, означил съм я с червена стрелка и G (на долната снимка) - това е този допълнителен сензор за температурата на радиаторчето на парното (heater core temperature sensor)
Редактирано от nightfighter - Неделя, 05.01.2014, 11:08:26 |
|
| |
mom4i74 | Дата: Неделя, 05.01.2014, 12:08:25 | Message # 30 |
Джудан (10)
| Това копче в модула з какво служи ? Силата на пиукането ли регулира ?
Редактирано от mom4i74 - Неделя, 05.01.2014, 12:09:22 |
|
| |