Forum moderator: ZAPPA, batkosio, NSBOP  
Динамо - F20A4 2.0 133hp
itsoneДата: Петък, 02.03.2012, 19:43:11 | Message # 1
Сандан (3)

Град/Държава: Ruse/Bulgaria
Група: Напреднали
Съобщения: 52
Статус: Офлайн
Здравейте!
Въпросът ми е, колко ампера е динамото и колко трябва да е акумулатора? (заводско)
Мислех си вариант да слагам по мощтно динамо и по силен акумулатор, понеже ми трябва повечко ток за музиката.
Нямам проблем с мигане на светлините или обороти на двигателя но на усилвателите (два са) им трябва повечко ток. когато махна стъпалото за басиите и остане само това за средите, то звука ми е по силен.
ако сложа по силно динамо, ще се тормози много двигателя ми се струва
ако сложа малко по силен акумулатор, ще товаря динамото
изчетох доста теми и не намирам решение и за това реших да попитам вас.
Съжелявам ако не съм избрал правилния раздел на форума :)

Prelude F20 GSM 0897 456 331

MkillaДата: Петък, 02.03.2012, 21:55:07 | Message # 2
5th gen F20A4

Град/Държава: Sofia, Sofiya/
Група: Приятели
Съобщения: 2171
Би трябвало да е в порядъка на 75-90 ампера.

Honda Prelude 5th gen F20A4 - sold
Honda Civic FN2 Type R - now
Honda Civic Aerodeck - now

nightfighterДата: Събота, 03.03.2012, 00:39:22 | Message # 3
4G H22A 4WS MT

Град/Държава: Plovdiv/Bulgaria
Съобщения: 2035
Генератора няма защита по ток! т.е ще ти дава толкова, колкото ти искаш от него до момента в който от претоварване изгори.Най точно за музиката може да ти помогне колегата rollin, но според мен ти е необходим кондензатор към стъпалото.
Заводски акумулатора е 52-55Ah в зависимост от модела.За генератора колегата Mkilla ти е писал.С по мощно динамо ,няма как да натовариш двигателя,но от къде ще го вземеш???Ако е от друг модел кола,как ще го закрепиш??Чисто механични проблеми,като закрепване,размери,съосие и т.н , правят тази ти идея трудно изпълнима :)

п.с. Преди малко се сетих,че генераторите на 2,3 и 2,2 са малко по-мощни,с такъв можеш да го смениш,но разликата не е много голяма.

Редактирано от nightfighter - Събота, 03.03.2012, 01:25:45

VIPER-CHДата: Събота, 03.03.2012, 01:10:04 | Message # 4
BIKER

Град/Държава: Sliven/Bulgaria
Съобщения: 4176
Така е!Освен,че при по-мощен генератор ще товариш двигателя при голяма консумация на ток но ти едва ли ще се състезаваш на писта,че да искаш 100% от него

"Човек преживява повече за 5 минути на мотор , отколкото някои за цял живот "-Бърт Мънро

itsoneДата: Събота, 03.03.2012, 13:56:56 | Message # 5
Сандан (3)

Благодаря за бързите отговори.
В момента съм с 60 А акумулатор
Трябва да реша какво да правя понеже ми се налага смяна на акумулатора защото си е заминал и в зависимост от това дали ще се монтира по силно динамо да си направя сметка и колко мощен акумулатор да си взема. обмислях вариант и за втори акумулатор които се слага максимално близо до усилвателя но по добре според мене е да си е само един но по силен.
А по въпроса за монтаж на по силно динамо мисля че може да се измисли захващането му ако реша да слагам само да не е много по голямо на размер.
За кондензатор и аз мислих, според мен няма да ми помогне, понеже няма да ми даде повече ток а само ще удължи подаването на ток (в момент на по продължителното подаване на ток)
Имам още време докато пристъпя към действие, до тогава ще ми е от полза и вашето мнение.
И ако някой знае със сигурност колко А е динамото заводско.
Още веднъж, благодаря

Редактирано от itsone - Събота, 03.03.2012, 13:58:17

nightfighterДата: Събота, 03.03.2012, 17:40:43 | Message # 6
4G H22A 4WS MT

H23A генератор: 12V-90A на H22A мисля че е същия
F20A;F22A генератор:12V-80A.Колега ще ме извиняваш,но ми се струва че някои неща ги бъркаш.В момента не си с акумулатор 60А,а с 60Аh,това не е мощност,а капацитет.Това значи,че този акумулатор може да захранва консуматор с 1А ток в продължение на 60 часа. В електрическите вериги мощността зависи грубо казано, основно от напрежението и тока.
Quote (itsone)
понеже няма да ми даде повече ток а само ще удължи подаването на ток (в момент на по продължителното подаване на ток)

Ще получих толкова ток колкото искаш,до момента на физическото унищожение(стапяне) на захранващото устройство.Няма ограничител! Тока е равен на напрежението делено на съпротивлението,при съпротивление =0,тока е безкраен,или просто казано късо съединение.Кондензатора се използва при мощни импулсни консуматори,като усилвателите, като целта е да намали пулсациите в напрежението.Напрежението на входа на усилвателя е равно на напрежението подавано от акумулатора минус пада на напрежение по веригата,който е равен на тока по съпротивлението на проводниците.Колкото повече ток консумираш толкова, пада на напрежение е по-голям,затова всеки генератор си има верига с която в зависимост от консумацията стабилизира подаваното напрежение,а от там и съответно и тока към постояните консуматори.При импулсни мощни консуматори(усилватели)реле регулатора на генератора не е толкова бърз,че да компенсира пада на напрежение,затова се ползва кондензатора,обира моментните пикове и за част от секундата отдава ток в момента на най голяма консумация.
Това реално води до повишаване на мощността, и не натоварва толкова останалата ел.система.
За мощен усилвател са ти необходими и много дебели захранващи проводници,но не защото по тънките ще се стопят,а за да намалиш пада на напрежение.Колкото по тънък е проводника толкова неговото съпротивление на метър дължина е по голямо.
Поздрави!

MkillaДата: Събота, 03.03.2012, 18:25:29 | Message # 7
5th gen F20A4

Град/Държава: Sofia, Sofiya/
Съобщения: 2171
В сервизното ръководство пише да се тества динамото и ако показва над 75А е добре.Видях да се продават няколко чистак бърсак нови в чуждите сайтове и на тях в описанието пишеше 90А.За Ф20А4 акумулатора е 52-55Ah.

Honda Prelude 5th gen F20A4 - sold
Honda Civic FN2 Type R - now
Honda Civic Aerodeck - now

mom4i74Дата: Събота, 03.03.2012, 22:17:29 | Message # 8
Джудан (10)

Град/Държава: Sofia, Sofiya/Bulgaria
Съобщения: 2166
На моя H22A5 e 100A алтернатора.

HONDA PRELUDE 5,97, H22A5,4WS

itsoneДата: Неделя, 04.03.2012, 11:46:44 | Message # 9
Сандан (3)

nightfighter, много ми натовари сивото вещество от сутринта %) :D но доста изчерпателен отговор.
Наистина бъркам нещата :(
Значи да разбирам: ще замеря напрежението от страна на акумулатора и от другата страна към усилвателя за да видя колко пада за да си направя сметка дали кабелите са достатъчно дебели, да имам в предвит и кондензатор по на татък.
Добре а да сложа ли и по голям акумулатор, мисля че ще трябва и ако е така до колко Ah мога да сложа (ако си стоя с оригиналното динамо)
Ако пак не съм разбрал, моля да ме екскюзмите :)

nightfighterДата: Понеделник, 05.03.2012, 00:17:38 | Message # 10
4G H22A 4WS MT

Колега акумулатор можеш да си избереш от 52 до 65Ah, основния проблем да сложиш по голям ще е че няма да се събере на мястото за поставяне,иначе генератора ще си държи без проблеми и от камион 88Ah (предната ми кола беше с такъв 2 години) :) Аз бих ти препоръчал 60-62Ah ,по голям не ти е нужен,няма да ти реши проблема,само ще си дадеш парите и ще се чудиш как и къде да го монтираш.
Сложи много дебели кабели (като тези на клемите на акумулатора) + и -, като плюса го вземеш директно от клемата на акумулатора през предпазител.(продава се специален), минуса също дебел с хубаво замасяване ,с кабелна обувка.Ако пак имаш същия проблем,тогава вече трябва да мислиш за кондензатор.За него питай колегата rollin,той е спец по музиките :)
Това са съветите които аз мога да ти дам.Дано да съм ти бил полезен.
Поздрави!

п.с.Пада на напрежение не можеш да го измериш,той е импулсен за част от секундата в момента на най голяма консумация(когато ти удари баса примерно),не вярвам да имаш чак толкова прецизен уред, който за толкова малко време да отчете,запамети и покаже максималните и минималните стойности.

Редактирано от nightfighter - Понеделник, 05.03.2012, 00:40:04

itsoneДата: Събота, 10.03.2012, 20:02:03 | Message # 11
Сандан (3)

Ясна работата. Сега остана да се видя с пари и да действам.
nightfighter, благодаря ти и на останалите също.
Поздрави! :)

Added (10.03.2012, 19:02:03)
---------------------------------------------
Днес замерих каква консумация на ток има колата при угасен двигател (пълен покой на колата) без никакви включени консуматори и ми отчете 0.02 мА
Ако има някой които е замервал неговата да каже, това нормално ли е за модела?
Замерих след това и напрежението 12.29 при угасен двигател и 14.61 при запален, студен двигател.
и с кратък разговор с комшито по гараж, той ми сподели че акумулатора е издал багажа, иначе динамото било добре.
Сложих и бас бокса, направих нови настройки по слух на усилвателя.
плеъра го слушам до 46 усилен (усилва се до 62)
когато слушам на 20-30 си усилвам баса от настройките доста без проблем, но когато усиля плеъра, баса се замазва и се губи (все едно не му стига тока)
когато намаля баса от настройките си свири доста по добре когато усиля.
големият усилвател е с предпазител 70 А а малкия с 2 по 30

mom4i74Дата: Събота, 10.03.2012, 21:20:52 | Message # 12
Джудан (10)

Град/Държава: Sofia, Sofiya/Bulgaria
Съобщения: 2166
До 0,05А консумация в покой е нормално. И показанията на акумyлатора в покой и зареждането са нормални. Неразбирам как комшията е констатирал че акумулатора е зле при 12,29Волта в покой?

HONDA PRELUDE 5,97, H22A5,4WS

itsoneДата: Събота, 10.03.2012, 21:43:31 | Message # 13
Сандан (3)

ами след като му обясних че само за една нощ, на сутринта едвам паля, а когато сам махнал клемата на минуса си паля по лесно дори след няколко дена, ако не я махна на втория ден няма и да запали.
за това и замервах да видя имам ли отечка. значи нямам щом казваш че е нормално
и щом за толкова кратко време оставам без ток какво друго да е освен акумулатор
с този акумулатор карам 4 години (така купих колата) не знам преди тва кога е слаган
което ме води на мисалта че му е време
а и стартера сега ми върти по бавно

Редактирано от itsone - Събота, 10.03.2012, 21:50:59

VIPER-CHДата: Събота, 10.03.2012, 22:07:22 | Message # 14
BIKER

Град/Държава: Sliven/Bulgaria
Съобщения: 4176
Нещата си противоречат!!Щом нямаш консумация,как като свалиш клемата после палиш по-лесно?
Но пък 5-6 год.акумулатор му е време да се сменя :D и най-вероятно проблема е у него.Подари го на някое пунто 1.1сс да го кара още година-две :D

"Човек преживява повече за 5 минути на мотор , отколкото някои за цял живот "-Бърт Мънро

itsoneДата: Неделя, 11.03.2012, 11:10:31 | Message # 15
Сандан (3)

не знам и аз не мога да си го обясня но е така и за тва си мисля за акумулатора

Search:

Being second is to be the first of the ones who lose.

- Ayrton Senna

I have no idols. I admire work, dedication and competence.

- Ayrton Senna

Success is 99 percent failure.

- Soichiro Honda

We only have one future, and it will be made of our dreams, if we have the courage to challenge convention.

- Soichiro Honda

Some dream to escape reality, some to change it forever.

- Soichiro Honda

Wherever I go, everyone is a little bit safer because I am there. Whenever I return home, everyone is happy I am there.
Wherever I am, anyone in need has a friend. It's a better life!

- Robert L.Humphrey

It is difficult to understand the universe if you only study one planet.

- Miyamoto Musashi

Our greatest glory is not in never failing, but in rising each and every time we fail.

- Confucius

It does not matter how slowly you go so long as you do not stop.

- Confucius

When it is obvious that the goals cannot be reached, don't adjust the goals, adjust the action steps.

- Confucius

The only true wisdom is in knowing you know nothing.

- Socrates

A jug fills drop by drop.

- Buddha

Three things cannot be long hidden: the sun, the moon, and the truth.

- Buddha

Teachers open the door, but you must enter by yourself.

- Chinese Proverb

Soichiro Honda
Success is 99% failure.
Many people dream of success. To me success can be achieved only through repeated failure and introspection. In fact, success represents 1 percent of your work which results only from the 99 percent that is called failure.
Научете повече
Soichiro Honda