Forum moderator: ZAPPA, NSBOP, batkosio  
Разход на масло , сервизни интервали
MkillaДата: Неделя, 02.11.2014, 23:43:03 | Message # 1
5th gen F20A4

Град/Държава: Sofia, Sofiya/
Група: Приятели
Съобщения: 2171
Статус: Офлайн
За да отговоря на колегата nightfighter и да не цапаме темата на колегата с новият Прелюд 4-та генерация ( да му е честит отново ),  пускам тази тема.Колко масло харчи колата , защо го харчи , нормално ли е това са все въпроси на които е имало и има въпроси и спорове.

След като съм чел книжки на чисто нови автомобили - VW и Toyota в случая , то там си пише на чист български език ( ако са купени от България съответните автомобили ) , че разход до 1 литър на 1000км се счита за нормален.Естествено според мен това е огромен разход на масло и при по-стара генерация автомобили по-често този харч е свързан с проблем в мотора т.е сегменти , течове и тн.. но разход на масло винаги има дори в малки количества.
Автомобилите Хонда не са по-различни от всички останали като специално при нас не е оказано колко е разхода поради това , че най-новите екземпляри от модела Прелюд са до 2001г. но пише "да се проверява нивото на маслото при всяко зареждане на гориво", което всички можем да се сетим какво означава.
За смяната на самото масло в сурови условия т.е повече градско каране , студено време и тн.. , смяната на маслото трябва да става на 6 месеца или 5000км.

Ако някой има повече информация нека я добави тук.Неща от сорта "на мен не ми харчи" са прекрасни но ако отиде човека "X" от София до Варна с обороти в "лютеницата" , спре там и премери нивото на маслото , силно ме съмнява , че няма да е паднало дори с 1мм.

Разход от 1 литър до 1.5-2 литра на 10 000км се счита за нормален поне според мен според това което съм чел.Тук говоря за изряден автомобил , който не пуши , не присецва , няма течове.Всичко зависи от условията в които се кара , начина на каране , маслото какво е и тн..Примери мога да дам с доста скъпи и изрядни автомобили но ще си ги запазя за момента.Информация относно това което съм написал има доста по сервизни бюлетини , ръководства и оригинални книжки които вървят със съответната кола.

Ако се обърне внимание особено в Щатите където всеки ги дава за пример когато стане въпрос за Honda/Acura , дори част от новите модели Акорд дават разход от сорта на 1quart per 2k miles , 2quart per 3k miles , no Oil Consumption демек на мен не ми харчи и тн...Всичко това е в зависимост от стила на каране , маслото което е в мотора , климата.

Наблюдението ми над Прелюда вече над 50 000км в мои ръце ( мамка му , трябва да сменям ремъци като се сещам сега...) , са около 400гр на 5000км при спокойно каране със сръчкване от време на време.Сменям маслото винаги на толкова километри и до 10 000 не съм стигал и не мога да дам информация колко е достигнал разхода.Когато бях взел обаче пътя Бяла - Русе преди години за 19 минути ( за инфо 50км са ) , трябваше да долея толкова след като вдигнах щеката малко по-късно но оборотомера не е падал под 4000 оборота на катъра F20.Проблеми с пушене съм нямал до ден днешен , компресията мога да ти я снимам колко е на всички цилиндри , нямам нито 1 теч от двигателя.
Като теглим чертата , говорим за коли на по 20 години и няма смисъл да продължаване.

Това ми е резултата от проверката която правя всяка година.В случаят датата е 2012г. , последните 2 годишни проверки ги правя в Юби Ко , сещаш се защо а там не ми разпечатват точно такива листчета но и не ми трябват , няма кой да лъжа освен себе си :)
Приложени файлове: 7515894.jpg (486.1 Kb)

Honda Prelude 5th gen F20A4 - sold
Honda Civic FN2 Type R - now
Honda Civic Aerodeck - now

Редактирано от Mkilla - Неделя, 02.11.2014, 23:45:07

VIPER-CHДата: Неделя, 02.11.2014, 23:56:02 | Message # 2
BIKER

Град/Държава: Sliven/Bulgaria
Съобщения: 4176
Quote Mkilla ()
След като съм чел книжки на чисто нови автомобили - VW и Toyota в случая , то там си пише на чист български език ( ако са купени от България съответните автомобили ) , че разход до 1 литър на 1000км се счита за нормален
Би ли ми показал това ;) 1000 нали,не 10 000 ;)
Quote Mkilla ()
Когато бях взел обаче пътя Бяла - Русе преди години за 19 минути ( за инфо 50км са ) , трябваше да долея толкова след като вдигнах щеката малко по-късно но оборотомера не е падал под 4000 оборота на катъра F20.
За 50км 400гр масло??? worry Прав си за лютеницата но това е многократно прекалено B)

"Човек преживява повече за 5 минути на мотор , отколкото някои за цял живот "-Бърт Мънро

MkillaДата: Понеделник, 03.11.2014, 01:27:39 | Message # 3
5th gen F20A4

Жоро , не се заяждам но само да питам , правил ли си VW по-нов от 1990г ? Ако си правил то трябва да знаеш , че може да има подобен разход :) Да ти кажа и го пише ако си мислиш , че си измислям :) Чел ли си сервизното ръководство на някоя немска кола след 2001г. ?

Нека се разберем така - ако си прав ще те почерпя 1 обяд когато се видим и ще ти се извиня тук но ако аз съм прав искам извинение тук в тази тема и да спреш да се заяждаш на общо основание !

Имаме ли сделка ? friends

Редактирано от Mkilla - Понеделник, 03.11.2014, 01:28:25

VIPER-CHДата: Понеделник, 03.11.2014, 02:17:59 | Message # 4
BIKER

Виж са,аз просто исках да покажеш,от къде си взел инфото та да го видим всички,щото ти си по книжките lol За какво трябва да съм прав????
Quote Mkilla ()
и да спреш да се заяждаш на общо основание !
Къде видя това в поста ми?Още веднъж показваш ,че си комплексиран,така че ми дреме на долуподписания за обяда ти и за извиненията B) Най-малко ще тръгна да се извинявам на клавиатурен механик,който чете книжки.КЪДЕ ВИДЯ ДА СЕ ЗАЯЖДАМ,ИЛИ ДА СПОРЯ???Това е форум ,изказах мнение и зададох въпрос. ;)
Quote Mkilla ()
Жоро , не се заяждам но само да питам , правил ли си VW по-нов от 1990г ?
Не пич,само жигулита и москвичи правим :D
Бих оприличил това като тънък опит за някаква подигравка ли заяждане ли... :D само дето няма как да стане,че си видял две бутала на живо през живота си haha

"Човек преживява повече за 5 минути на мотор , отколкото някои за цял живот "-Бърт Мънро

VIPER-CHДата: Понеделник, 03.11.2014, 02:48:04 | Message # 5
BIKER

Са,нека си призная и аз :D Единствената книжка дето съм чел е на Ауди А6 2.0tdi 2013год.и то не за нашия а за английския пазар и да,хората си пишат,че до първите 15 000км е възможен разход от 1-1.5л.масло  ;)
Аз са не разбрах от поста ти,тези производители от vw и toyota ,така ли ще горят колите им още от магазина по 1л на 1000км.,за постоянно с тенденция за покачване или само първите 1000км :D и ако е първото, качеството на двг ли е занижено за нашия пазар или щото караме с олио вместо дв. масло?
Quote Mkilla ()
то там си пише на чист български език
Още един апел, ако обичаш ;) знам,че ми иска 20лв.на ЛС което ми прати но пък тук искаш извинения и аз не знам що...?!?Последно?
Quote Mkilla ()
След като съм чел книжки

Quote Mkilla ()
поне според мен според това което съм чел.
Виждам,че си чел много ;) би ли изтъкнал(СПОРЕД ТЕБ) причина на това?
Quote VIPER-CH ()
на чисто нови автомобили - VW и Toyota в случая , то там си пише на чист български език ( ако са купени от България съответните автомобили ) , че разход до 1 литър на 1000км се счита за нормален.

Quote Mkilla ()
Естествено според мен това е огромен разход на масло и при по-стара генерация автомобили по-често този харч е свързан с проблем в мотора т.е сегменти , течове и тн..
та да дискутираме ;) Новите автомобили с дефекти и течове ли ги продават или ....

VIPER-CHДата: Понеделник, 03.11.2014, 02:59:48 | Message # 6
BIKER

Моля модераторите да не пипат темата за да дадем шанс на форумистите да прочетат,да дискутират а и на Мкилата ако има желание да се обоснове или да постне инфо-материали.
Аз лично не виждам нито заяждане нито спор(във второто няма нищо лошо)нито обиди ,та да има нужда от намесата ви :)
Моля форумистите да не използват груб език,подигравки,обиди и др.Темата не е никак лоша а дори може да е полезна.

HakДата: Понеделник, 03.11.2014, 10:09:06 | Message # 7
Рокудан (6)

Град/Държава: Sofia, Sofiya/Bulgaria
Съобщения: 216
Да споделя и аз малко (СОБСТВЕН) опит тъй като темата ми е важна  :) Литър масло на 10 000 км е в рамките на нормалнот за всеки производител - гледал съм засега на хонда, фолксваген, опел, бмв и последно бях в Мотопфое за една фиеста, където ми обясниха същото. 

Когато купих прелюда от един колега от пловдив той ми каза че понагорява маслко - цитирам "300-400 на 5000" - съответно аз бях мн доволен и я купих  B) Когато я обслужих и докарах в софия започнах да и се радвам. В един момент решавам ад проверя регулярно маслото и гледам съм под минимума..... >( >( поглеждам километража няма и 1000км - викам си - айде оиде работата. Течове нямам. Започнах да засичам(с моето си каране, което е селско - газ/спирачки, изпреварвания от различни посоки, смяна на ленти и обичайнтие селски неща). Прелюда напрво го топеше това масло - доливах ЛИТЪР и нещо на 1 000км. Дойде зимата, ударих малко прелюда в един бордюр, след като ми недозави и се кротнах  ^_^

В момента с гордост искам да заява, че за 2500 км, с нормално каране(до 3000-4000 оборота) колата ми все още не е изгорила 300мл, които и бях долял от последната бутилка  :D

GarfiДата: Понеделник, 03.11.2014, 10:20:46 | Message # 8
just driver

Град/Държава: Grindavík/Iceland
Съобщения: 2104
Hak, да не си сменил и марката масло?

HakДата: Понеделник, 03.11.2014, 11:18:45 | Message # 9
Рокудан (6)

Съобщения: 216
Quote Garfi ()
Hak, да не си сменил и марката масло?

Съвсем не  :) И аз бях безкрайно учуден, защото Дани ще потвърди, че така се бях притеснил, че му звъннах да го питам дали да продавам колата или да търся двигател, защото не ми се правеха сегменти. Купувам си едно и също отвратително масло на петрол, с което бях свикнал да ди доливам. Нищо не съм променил или пипал по колата освен стила си на каране.

П.С. Моята спекулация е, че сегментите все пак са си издухани и пускат по малко масло, а пък като я вкарам в по-високи обороти, явно не издържат и пускат повече  whistle

Редактирано от Hak - Понеделник, 03.11.2014, 11:19:59

TG_FanДата: Понеделник, 03.11.2014, 16:49:20 | Message # 10
Нанадан (7)

Съобщения: 368
Потвърждавам! При мен е по същия начин - при леко и нормално каране маслото не го пипа, или също така първите 3000 км, след това всичко се променя, като и аз съм стигал до 1л/1000км при много лудо каране. Да уточня, че карам с по-евтини масла досега, мисля при следв смяна да заложа на по-висок клас , да видим дали ще има разлика.

pikaso906Дата: Понеделник, 03.11.2014, 17:28:00 | Message # 11
Кудан (9)

Съобщения: 1073
При мен във VTEC само гори малко масло,но в границите на нормалното.

ZAPPAДата: Понеделник, 03.11.2014, 18:29:48 | Message # 12
ARTIST

Град/Държава: Veliko Tyrnovo/Bulgaria
Група: Редактори
Съобщения: 1956
Available to users only

PRELUDE 2.2 TYPE S

VIPER-CHДата: Понеделник, 03.11.2014, 18:54:43 | Message # 13
BIKER

Браво :) Български превод с правописни грешки :D Какво значи "мАже да достигне"? На кого чисто новият му автомобил гори 15 литра масло на 15 000км.?Ама то може и да гори и 50грама ;) И друго звучи "може"  а не
Quote Mkilla ()
че разход до 1 литър на 1000км се счита за нормален
Ти би ли си купил кола която така представяна ще гори по литър на 1000км?
Интересна е и запетаята 1,01 или единицата отпред Какво значи това? Литър и 10 грама???Що за изчисления :D или са имали предвид 0.1л.
А може и една нула от километрите да са пропуснали ;) След като има правописна грешка на "мАже" то къде е гаранцията,че и друга грешка няма?

Редактирано от VIPER-CH - Понеделник, 03.11.2014, 18:56:13

MkillaДата: Понеделник, 03.11.2014, 18:55:40 | Message # 14
5th gen F20A4

Нека допълня Zappa , който както винаги е точен в коментарите си.

Toyota 

Honda City 2013

Няма да коментирам част от нападките , темата е за съвсем друго :)

Жоро , както виждаш не когато е нов автомобилът харчи масло а по принцип има допустим разход.Не е казано , че точно твоят или моят ще дадат такъв разход на масло.Факт е , че при натоварване може да достигне такъв харч и това не значи , че му има нещо.Няма перфектен двигател конструиран до този момент.

Клавиатурен механик съм и доста пъти съм званял на Даниел , Бисер и Zappa да ги питам когато тръгвам да правя нещо т.е да се правя на майстор.Всеки си има професия както и хоби но не забравяй , че винаги може да се научи нещо ново колкото и да си добър в дадена област.

VIPER-CHДата: Понеделник, 03.11.2014, 19:01:37 | Message # 15
BIKER

Андро,аз само попитах,ти ме нападна та каквото попитало-това се обадило ;) Ето,темата стои-чети назад!!! Но няма как да си признаеш нали :D
Quote Mkilla ()
Жоро , както виждаш не когато е нов автомобилът харчи масло а по принцип има допустим разход.
А аз какво казах???
Чети по-нагоре
-"Прав си за лютеницата" Дори хората тук споделят ,че е нормално
Исках просто да се обосновеш за какъв мотор говорим ;) и как точно стоят нещата.Както виждаш и към Заппа отправих въпрос ;)

Search:

Being second is to be the first of the ones who lose.

- Ayrton Senna

I have no idols. I admire work, dedication and competence.

- Ayrton Senna

Success is 99 percent failure.

- Soichiro Honda

We only have one future, and it will be made of our dreams, if we have the courage to challenge convention.

- Soichiro Honda

Some dream to escape reality, some to change it forever.

- Soichiro Honda

Wherever I go, everyone is a little bit safer because I am there. Whenever I return home, everyone is happy I am there.
Wherever I am, anyone in need has a friend. It's a better life!

- Robert L.Humphrey

It is difficult to understand the universe if you only study one planet.

- Miyamoto Musashi

Our greatest glory is not in never failing, but in rising each and every time we fail.

- Confucius

It does not matter how slowly you go so long as you do not stop.

- Confucius

When it is obvious that the goals cannot be reached, don't adjust the goals, adjust the action steps.

- Confucius

The only true wisdom is in knowing you know nothing.

- Socrates

A jug fills drop by drop.

- Buddha

Three things cannot be long hidden: the sun, the moon, and the truth.

- Buddha

Teachers open the door, but you must enter by yourself.

- Chinese Proverb

Soichiro Honda
Success is 99% failure.
Many people dream of success. To me success can be achieved only through repeated failure and introspection. In fact, success represents 1 percent of your work which results only from the 99 percent that is called failure.
Научете повече
Soichiro Honda